Prefectul de Argeş,AVERE ULUITOARE! 5 case, 6 terenuri, 6 depozite

tot articolul
Prefectul de Argeş,AVERE ULUITOARE! 5 case, 6 terenuri, 6 depozite

Fost PRIMAR din Argeş, trimis în judecată de DNA! 161 de fapte

tot articolul
Fost PRIMAR din Argeş, trimis în judecată de DNA! 161 de fapte

Echipa site-ului argesenii.ro vă urează Crăciun fericit!

tot articolul
Echipa site-ului argesenii.ro vă urează Crăciun fericit!

Publicitate

Vizualizezi:acasa -> politic -> Iani Popa cere explicaţii la doi miniştrii. Vezi pe ce subiect !


Iani Popa cere explicaţii la doi miniştrii. Vezi pe ce subiect !


Google
Iani Popa cere explicaţii la doi miniştrii. Vezi pe ce subiect ! Senatorul PNL de Argeş Ion Popa a adresat recent două interpelări viceprim-ministrului Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor Publice şi Ramonei Mănescu, ministrul Transporturilor, având ca subiect reorganizarea administrativ-teritorială din perspectiva viitoarei regionalizări și descentralizări.

„În ultima perioadă s-a pus în discuție viitoarea reorganizare administrativ-teritorială după anumite criterii la care au lucrat echipe comune de specialiști de la Ministerele Dezvoltării Regionale şi Finanţelor Publice și sunt considerate a respecta prioritățile naționale în domeniu.

Într-un răspuns la o interpelare pe aceeași temă adresată colegului dumneavoastră, domnul ministru Liviu Dragnea, acesta a precizat că prin descentralizare și regionalizare se are în vedere “posibilitatea stabilirii reședințelor viitoarelor regiuni, precum și posibilitatea stabilirii mai multor reședințe ca și centre ale aceleiași regiuni reprezintă rezultatul concret al activității grupului academic din cadrul Consiliului Consultativ pentru Regionalizare. Procesul de definitivare a acestor criterii, precum și posibilitatea stabilirii mai multor reședințe ca și centre ale aceleiași regiuni au în vedere atât experiența altor state europene care au implementat sisteme de regionalizare,cât și aspecte legate de demografie, economie, istorie, geografie, arii naturale și resurse naturale, etc ”. Considerând acest răspuns profesionist ca unul just prin care se vor stabili criterii obiective și realiste de nominalizare a unor centre regionale, am considerat că la nivelul Guvernului României se va analiza posibilitatea că orașele reședință de județ din viitoarele regiuni, cum este cazul Regiunii Muntenia, orașe care au posibilități reale economic, social și demografic să fie considerate poli regionali, cum este cazul municipiului Piteşti.

În schimb, prin noua organizare administrativă a ministerului Finanţelor Publice s-a avut în vedere pentru reorganizarea unor instituții - cum ar fi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală –Directia Generală Regională a Finanţelor Publice sau Departamentul Antifraudă - la nivelul regiunii Sud Muntenia, desemnarea ca poli regionali a municipiilor Ploieşti şi Alexandria.

De asemenea, într-un alt răspuns din partea domnului viceprim-ministru Liviu Dragnea s-a precizat că reorganizarea  instituțională , ”care au avut ca rezultat desființarea unor servicii deconcentrate de la nivel județean și înființarea unor servicii deconcentrate la nivel regional”, intră în sfera de competență de reglementare a fiecărui minister în parte.

1. Care sunt principiile şi criteriile care au stat la baza înfiinţării structurilor regionale, menţionate mai sus, în localităţile Alexandria şi Ploieşti ? Pentru o mai bună exemplificare vă precizez de exemplu, cazul desemnării sediului regional al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice din cadrul ANAF la Ploieşti şi a numirii unei persoane din structurile instituţionale prahovene, în condiţiile în care nivelul de colectare al taxelor şi impozitelor la nivel judeţean este mai ridicat în judeţul Argeş comparativ cu celelalte judeţe din regiunea Sud Muntenia.

De asemenea, Direcția Regională Antifraudă Fiscală, din cadrul aceluiaşi ANAF, are centrul regional stabilit - prin argumente de neînțeles –sub aspect strategic,economic, social, logistic -  în municipiul Alexandria.

2. Domnule ministru, din declaraţiile publice ale dumneavoastră, se preciza că desemnarea centrelor regionale se realizează exclusiv pe criterii de competențe economice, de infrastructură rutieră, demografice şi financiare ale viitoarelor reşedinţe regionale, dar la nivelul Regiunii Sud Muntenia s-au desemnat pe criterii subiective doar doi poli regionali menţionaţi mai sus. În acest sens vă informăm că municipiul Piteşti nu a fost desemnat  sediu regional  în nici o structură de organizare teritorială a vreunui minister din actualul Executiv. Vă solicit să mă informaţi care sunt criteriile în funcţie de care Argeșul cu potenţialul său economic, financiar, comercial şi rutier, împreună cu municipiul de reşedinţa Piteşti, a pierdut orice nominalizare de sediu regional în fața oraşelor Alexandria şi Ploieşti, în condiţiile în care la nivel naţional, judeţul Argeş ocupă locul patru din punctul de vedere al creşterii economice ( în anul 2012 PIB-ul pe cap de locuitor fiind de 8.149 euro, situându-ne imediat după Bucureşti, Ilfov şi Timiş, aspect reflectat şi de evoluţia numărului de contribuabili din ultimii ani)?

3. La începutul lunii octombrie autorităţile judeţene -președintele Consiliului Județean Argeș, Prefectul județului Argeș, primarul municipiului reşedinţa de judeţ Piteşti, parlamentari de Argeş și inclusiv subsemnatul au adresat Guvernului Ponta un memoriu comun privind sprijinirea demersului de delegare a municipiului Piteşti ca centru regional al unei structuri instituţionale. Care este răspunsul dumneavoastră la acest demers?”, se arată în interpelarea adresată ministrului Daniel Chiţoiu.

Pe acelaşi subiect, senatorul liberal s-a adresat şi ministrului Transporturilor, Ramona Mănescu, motivând că „prin noua organizare administrativă a Ministerului Transporturilor  s-a avut în vedere pentru reorganizarea unor instituții la nivelul regiunii Sud Muntenia, desemnarea ca şi poli regionali a municipiilor Ploieşti şi Alexandria. Care sunt principiile şi criteriile care au stat la baza înfiinţării structurilor regionale în localităţile Alexandria şi Ploieşti, cu specificație privitor la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier? Pentru o înțelegere mai adecvată vă precizez cazul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportului Rutier, unde sediul regional este în municipiul Alexandria în condițiile în care Argeșul, cu municipiul reşedinţa de judeţ Piteşti, are –la nivel de regiune - cea mai mare infrastructură de drumuri naționale (DN 7, DN 7C, DN 65,DN 65 A, DN65N, DN 67 B, DN 65 D, DN 72 A, DN 73, DN 73 C, DN 73 D, DN 73 E) în lungime totală de 563,3 km  şi principalul tronson regional de autostrada A1, iar principala companie producătoare de automobile–Dacia Renault – are sediul tot în judeţul Argeş; numai pe tronsonul comercial Mioveni-Pitești-București, există un flux de intrări/ieşiri zilnice de peste 1000 de camioane.”

 


Etichete: senator, ion popa, PNL , presedintele PNL Arges

Comentarii

*NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.argesenii.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
Click pe pictograma pentru a vizualiza comentariul!


Nu exista nici un comentariu pentru acest articol. Poti fi primul care comenteaza acest articol folosind formularul de mai jos.


Adauga un comentariu

   
(Maximum caractere: 20) Caractere ramase   
(Maximum caractere: 50) Caractere ramase

   
(Maximum caractere: 3000) Caractere ramase

Va rugam introduceti codul din imaginea din dreapta pentru a preveni spamul