Cristian Gentea şi-a dat DEMISIA din fruntea PSD Argeş

tot articolul
Cristian Gentea şi-a dat DEMISIA din fruntea PSD Argeş

A venit decizia de numire a noului director de la Finanţe Argeş!

tot articolul
A venit decizia de numire a noului director de la Finanţe Argeş!

PSD Argeş suferă de Sindromul Stockholm

tot articolul
PSD Argeş suferă de Sindromul Stockholm

Gentea, veşti bune! Tarife mai mici la Apa Canal

tot articolul
Gentea, veşti bune! Tarife mai mici la Apa Canal

Publicitate

Vizualizezi:acasa -> actualitate -> Amenzi pentru angajatorii care nu acordă zi liberă pe 24 ianuarie


Amenzi pentru angajatorii care nu acordă zi liberă pe 24 ianuarie


Google
Amenzi pentru angajatorii care nu acordă zi liberă pe 24 ianuarie Un act normativ publicat recent în Monitorul Oficial stabileste ca ziua de 24 ianuarie ca zi de sărbătoare naţională în care nu se lucrează. Legea nr. 171/2014 pentru declararea zilei de 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, ca zi de sărbătoare naţională a fost publicată în Monitorul Oficial nr.922 din 18 decembrie 2014 şi a intrat în vigoare cu 21 decembrie 2014.

Conform dispoziţiilor art. 139 alin. (1) din Codul Muncii, republicat, nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie (art. 260 alin. (1) lit. g) din Codulmuncii, republicat) şi dă dreptul inspectorilor de muncă cu atribuţii în domeniulrelaţiilor  de  muncă  din  cadrul  Inspectoratului  Teritorial  de  Muncă  Argeş  să sancţioneze angajatorii cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei.  Dispoziţiile articolului menţionat reprezintă regula, excepţia este enunţată la art.140 şi art. 141 din acelaşi act normativ care prevede că, acestea nu se aplică în unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică precum şi în cele în care activitatea nu poate fi întreruptă, ea având un caracter continuu, de permanenţă.  Astfel, în unităţile sanitare şi de alimentaţie publică se pot stabili programe delucru  adecvate  în  scopul  asigurării  asistenţei  sanitare  şi,  respectiv,  a aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate.  Acestor categorii de salariaţi care prestează activitate în ziua de 24 ianuarie li seva asigura compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile(art. 142 alin. (1) din cod). Dacă din motive justificate nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază ca soluţie alternativă, de un spor ce nu poate fi mai mic de100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal delucru. Nimic nu se opune ca prin negociere colectivă sau/şi individuală să se stabilească soluţii mai favorabile pentru salariaţii aflaţi în situaţiile la care se referă art. 140şi art. 141 din codul muncii, republicat.


Etichete: nu exista etichete pentru articolul Amenzi pentru angajatorii care nu acordă zi liberă pe 24 ianuarie

Comentarii

*NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.argesenii.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
Click pe pictograma pentru a vizualiza comentariul!


Nu exista nici un comentariu pentru acest articol. Poti fi primul care comenteaza acest articol folosind formularul de mai jos.


Adauga un comentariu

   
(Maximum caractere: 20) Caractere ramase   
(Maximum caractere: 50) Caractere ramase

   
(Maximum caractere: 3000) Caractere ramase

Va rugam introduceti codul din imaginea din dreapta pentru a preveni spamul