Restricţiile în Piteşti au fost RIDICATE!

tot articolul
Restricţiile în Piteşti au fost RIDICATE!

ULTIMA ORĂ! RESTRICŢII în Piteşti şi alte localităţi din Argeş!

tot articolul
ULTIMA ORĂ! RESTRICŢII în Piteşti şi alte localităţi din Argeş!

JAFUL de la Teatru Al Davila! CHELTUIELI: 2,8 milioane de euro

tot articolul
JAFUL de la Teatru Al Davila! CHELTUIELI: 2,8 milioane de euro
Vizualizezi:acasa -> actualitate -> Centrul Cultural Pitești continuă seria evenimentelor online


Centrul Cultural Pitești continuă seria evenimentelor online


Google
Centrul Cultural Pitești continuă seria evenimentelor online Centrul Cultural Pitești pregătește, pentru perioada 19 - 23 octombrie, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online pe pagina de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro):

Medalionul liric sub genericul Dragoste și Credință, în cadrul proiectului cultural-educativ „Ferestre culturale”, coordonat de jurnalistul de origine palestiniană Ahmed Jaber, avându-i invitați pe poeții Elena Armenescu și Mihai Prepeliță și pe instrumentistul la alăută Jamal Alnajjar. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Clubul Româno-Arab de Cultură și Presă.
“Originară din județul Teleorman, stabilită la București, Elena Armenescu este medic, scriitor, publicând numeroase volume de poezii, proză, cărți pentru copii, cele mai recente lucrări fiind: „Gânduri de vecernie – proză” (2018), Antologia UNIREA FACE PUTEREA, dedicată Centenarului Marii Uniri, și alcătuiește Antologia multilingvă „Mișcarea mondială pentru poezie”. A fost premiată cu distincții și titluri onorifice, printre care Diploma și Crucea în Grad de Ofițer pentru servicii aduse cauzei progresului, acordate de Regatul Belgiei, în anul 2006, fiind membră a Uniunii Scriitorilor din România și a Societății Medicilor Scriitori și Publiciști din România.
Mihai Prepeliță s-a născut în localitatea Bahrinești din orașul Rădăuți, astăzi regiunea Cernăuți din Ucraina, este absolvent al Facultății de Litere a Universității de Stat din Chișinău și a debutat ca poet în anul 1969, în cadrul Cenaclului universitar „Mihai Eminescu”. Stabilit la București, Mihai Prepeliță a publicat peste 60 de volume – romane, memorialistică, poezii, teatru - și este membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru al Comunității Internaționale a Uniunii Scriitorilor, membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și membru al Uniunii Scriitorilor din Moscova.
Jamal Alnajjar este originar din Fâșia Gaza, stabilit la București și absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării București. A lucrat ca atașat cultural la Ambasada Statului Palestina din București. Pasionat de muzică, este instrumentist la alăută și compozitor”, informează Ahmed Jaber.Dezbaterea cu tema Școala Argeșeană și Parteneriatele Francofone, în cadrul proiectului cultural-educativ “Gânduri, rostiri, scrieri”, coordonat de poeta Denisa Popescu, avându-l invitat pe profesorul, traducătorul și scriitorul Nicolae Florentin Petrișor.
“Calitatea în care va fi invitat este, de această dată, aceea de consilier pe proiecte și programe europene, derulate în spațiul francofon. Participant la o serie de stagii de formare, în centre specializate din Franța și din țări francofone, Nicolae Florentin Petrișor ne va împărtăși informații prețioase, observații și considerații privitoare la metodologiile de interacțiune din școlile din Franța și din spațiul francofon, referitoare, de asemenea, la diversele practici artistice și culturale ale tinerilor din Europa, dar și la schimbul de opinii, în materie de învățământ și de educație, între profesorii români și profesorii francezi, la familiarizarea acestora cu valori și cu ierarhii de valori diferite, cu mentalul, tradițiile, psihologia pe care ele s-au construit", spune Denisa Popescu.

Clubul Cafeneaua literară (varianta minimală online), coordonat de directorul revistei de cultură „Cafeneaua literară”, poetul Virgil Diaconu, avându-l invitat pe conf. univ. dr. Constantin Manea, de la Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Artă a Universității Pitești, scriitor și traducător.
“Constantin Manea a obținut doctoratul în domeniul Filologie la Universitatea din București – Facultatea de Litere. Licențiat în filologie – limba franceză, limba engleză. A publicat peste 40 de volume, mai ales în limba engleză, manuale, monografii, volume de studii lingvistice și traduceri. La acestea mai adăugăm câteva sute de articole publicate în revistele de specialitate și în volume colective. Este conducător de doctorat în domeniul limbii engleze”, ni-l prezintă Virgil Diaconu pe invitatul său.

Prelegerea cu tema Buliga, un schit piteștean demolat, oferită de muzeograful și scriitorul Octavian Dărmănescu, doctor în istorie, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Biografii de excepție”.
„Dinamica orașului medieval Pitești, un oraș de troc, se continuă și în secoul al XIX-lea. Un efect trist al ei este și demolarea în 1899, de către Stat, a bisericii Schitului Buliga, cu hramul „Sfinții Îngeri”, vechi lăcaș ctitorit de negustorul Martin Buliga în 1746. Închinată Mănăstirii Mihai Vodă, apoi Episcopiei de Argeș, biserica găzduise în chiliile ei prima școală românească din Pitești (1790), un seminar, cancelaria episcopului Samuil Sinadon și, pentru puțină vreme, sediul Primăriei. Tot aici piteștenii arseseră în 1848, simbolic, Regulamentul Organic, prima noastră Constituție, dar de sorginte rusească. Cu tot protestul parohului Ion Dragnea, biserica este demolată în 1899, cărămizile ei fiind vândute la licitație, în târg. Un gest abuziv care privează și azi urbea de un monument unic, lăudat de Grigore Tocilescu, care l-a vizitat, drept cea mai frumoasă biserică a Piteștiului”, precizează Octavian Dărmănescu.

Prelegerea cu tema Doi Maeștri ai Penelului - Gheorghe Pantelie și Valeriu Pantazi, susținută de scriitoarea și editorul Mona Vâlceanu, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Oameni cari au fost”.
“Gheorghe Pantelie,  (1941-2008), membru fondator al Filialei Pitești a Uniunii Artiștilor Plastici din Romania și al Galeriei Metopa, este considerat unul dintre cei mai importanți pictori contemporani. Gheorghe Pantelie respiră abstractul până la a-i simți puritatea. Într-una din mărturisirile sale afirma: «Îmi doresc ca toți intelectualii pitesteni să miște, cu energia lor pozitivă, lucrurile înspre calitate. Ne-am născut să gândim.» Adesea pe simezele Galeriei Metopa expunea împreună cu prietenul său bucureștean Valeriu Pantazi.   
Valeriu Pantazi, pe numele său real  Valeriu Pantazie Constantinescu, (1940-  2015),    a fost un  poet,  scriitor,  topograf  și  pictor  român, membru al  Uniunii Artiștilor Plastici  din  București  și al  Uniunii Scriitorilor  din  România. Valeriu Pantazi a fost un apropiat al lui  Nichita Stănescu,  Sorin Dumitrescu,  Ștefan Agopian, al graficianului  Valentin Popa, al pictorului  Radu Darânga  și l-a avut ca profesor pe  Octavian Angheluță. Cel mai bun prieten al său a fost pictorul piteștean  Gheorghe Pantelie. 


Prelegerea cu tema Vindecarea, în cadrului proiectului de dezvoltare personală sub genericul „Viața merge înainte”, coordonat de poeta Simona Vasilescu, având-o invitată pe profesoara de limba și literatura franceză, terapeut terapii alternative Laura Gabriela Nițescu.
“Oamenii au diferite probleme care apar pe parcursul întregii vieți. Unele sunt legate de aspecte fizice, altele de aspecte emoționale, sufletești. Vindecarea   survine ca urmare a conștientizării tensiunilor reale sau imaginare. Otrăvirea celulelor nu mai are curs dacă omul nu mai suferă. Exercițiile practice necesare   prezintă ca alternativă o hotărâre fermă de a nu mai focaliza suferința.
Vindecarea este un har, manifestarea iubirii terapeutului și credința sa și a subiectului dau roade bogate. Există diferite stări care pot fi schimbate în bine, este vorba despre multe daruri cumulate. Unii terapeuți ajung la vindecare prin terapia iubirii. Tratamentele pot fi la nivel fizic, mental, emoțional, pot reprezenta armonii care să ducă la vindecare rapidă.
Asumarea cauzelor și întoarcerea la Dumnezeu sunt necesare continuu. Profesoara Laura Gabriela Nițescu găsește echilibrul între minte și trăire în inimă. Simțirea ei transmite lumină și iubire celor care interacționează în același plan divin”, spune Simona Vasilescu. 

Cenaclul Armonii Argeșene (varianta minimală online), coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români - Filiala Argeș, scriitorul Adrian Mitroi, având-o invitată pe poeta Bogdana Elena Simionescu.
“Bogdana Elena Simionescu face parte din generația tânără a creatorilor de poezie. Cu toate acestea, poezia ei poate fi considerată una matură și moralizatoare. Maturitatea acestei poete este exprimată și prin faptul că se autoanalizează frecvent, încercând să se cunoască pe sine și, în același timp, își alege cu grijă oamenii cu care să relaționeze. Datorită destinului său și a experiențelor trăite în puținii ani de când a apărut pe pământ, putem spune că poeta este deja un om înțelept. Chiar dacă experiențele sale au fost unele mai puțin fericite, Bogdana Simionescu și-a păstrat cu sfințenie optimismul, calitate pe care o exprimă și în creațiile sale”, sunt considerațiile lui Adrian Mitroi despre invitata sa.

 


Etichete: nu exista etichete pentru articolul Centrul Cultural Pitești continuă seria evenimentelor online

Comentarii

*NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.argesenii.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
Click pe pictograma pentru a vizualiza comentariul!


Nu exista nici un comentariu pentru acest articol. Poti fi primul care comenteaza acest articol folosind formularul de mai jos.


Adauga un comentariu

   
(Maximum caractere: 20) Caractere ramase   
(Maximum caractere: 50) Caractere ramase

   
(Maximum caractere: 3000) Caractere ramase

Va rugam sa bifati casuta antispam.Flux de stiri

Evenimentul 'Pădurea – energie vie' a fost amânat


Evenimentul 'Pădurea – energie vie' a fost amânat din cauza condițiilor. Programată inițial pentru luni, 22 martie 2021, începând cu ora 10.00, campania de plantare de arbori, se va desfășura la o dată ce va fi anunțată ulterior. Decizia a fost luată din cauza cauza condițiilor meteo nefavorabile....
tot articolul


Cristian Gentea: 'Pentru mine, educaţia înseamnă civilizaţie'


Prezent la dezbaterea “UNIVERSITATEA – INIMA CETĂȚII”, Cristian Gentea, candidatul PSD pentru funcția de primar al Piteștiului, și-a prezentat strategia realistă și proiectele concrete menite să asigure creșterea nivelului de educație – o condiție fundamentală, în opinia domniei sale, pentru dezvolt...
tot articolul


Felicitare Primăria Bascov


Vă urez „La mulți ani” tuturor celor care purtați acest nume și fie ca Sfântul Ilie, pe care îl reprezentați, să-și coboare ochii asupra dumneavoastră și să vă dăruiască fericire și sănătate. Gheorghe Stancu, primar comuna Bascov ...
tot articolul


Felicitare Primăria și Consiliul Local Berevoești


Fie ca această zi să-şi deschidă poarta unui viitor plin de succese şi realizări, dar și de liniște și pace sufletească. Sfântul Ilie, al cărui nume îl purtaţi, să vă ocrotească şi să vă călăuzească mereu. La Mulţi Ani! Florin Proca, primar comuna Berevoești ...
tot articolul


Felicitare Primăria Albeștii de Argeș


Fie ca toate împlinirile frumoase, sănătatea şi spiritul acestei zile să vă însoţească pretutindeni. Vă doresc o zi de Sfântul Ilie cât mai frumoasă! Gabriel Popa, primar comuna Albeștii de Argeș ...
tot articolul


Felicitare Primăria Budeasa


În această zi sfântă să deschidem uşa pentru oaspeţi dragi, şi inima pentru speranţă, bucurie şi lumină. Să fim mai buni şi să privim înainte cu încredere, ştiind că dacă avem credinţă, drumul din faţa noastră va fi presărat cu împliniri. La mulți ani tuturor argeșenilor cu ocazia Sfântului Ilie! ...
tot articolul


Felicitare Primăria Topoloveni


Vă urez „La mulți ani” tuturor celor care purtați acest nume și fie ca Sfântul Ilie, pe care îl reprezentați, să-și coboare ochii asupra dumneavoastră și să vă dăruiască fericire și sănătate. Gheorghiță Boțârcă, primar oraș Topoloveni ...
tot articolul


Felicitare Primăria Dârmănești


Vă doresc ca de ziua numelui să vi se împlinească toate dorinţele, să fiți fericiți, sănătoși, să aveți parte numai de raze de soare în viaţă şi vă urez un sincer La Mulţi Ani cu ocazia Sfântului Ilie! Emilian Ciolan, primarul comunei Dârmănești ...
tot articolul


Felicitare Primăria Bogați


Pentru că astăzi este o zi specială pentru dumneavoastră, mă alătur şi eu celor care vă doresc din adâncul sufletului să aveți parte numai de împliniri, satisfacţii şi multă sănătate. La mulţi ani, de Sfântul Ilie! Ion Gârleanu, primar comuna Bogați ...
tot articolul


Felicitare Primăria Corbi


Fie ca toate împlinirile frumoase, sănătatea şi spiritul acestei zile să vă însoţească pretutindeni. Vă doresc o zi de Sfântul Ilie cât mai frumoasă! Virgil Baciu, primar comuna Corbi ...
tot articolul


Felicitare Primăria Bradu


Vă urez „La mulți ani” tuturor celor care purtați acest nume și fie ca Sfântul Ilie, pe care îl reprezentați, să-și coboare ochii asupra dumneavoastră și să vă dăruiască fericire și sănătate. Dănuț Stroe, primar comuna Bradu ...
tot articolul


Felicitare Primăria Rociu


De ziua numelui dumneavoastră, vă doresc tot binele din lume, noroc, fericire, sănătate şi să vi se îndeplinească toate dorințele. La mulți ani cu ocazia sărbătorii de Sfântul Ilie! Aurel Bălășoiu, primar comuna Rociu ...
tot articolul


Felicitare Primăria Berevoești


Vă doresc ca de ziua numelui să vi se împlinească toate dorinţele, să fiți fericiți, sănătoși, să aveți parte numai de raze de soare în viaţă şi vă urez un sincer La Mulţi Ani cu ocazia Sfinților Petru și Pavel! Florin Proca, primar comuna Berevoești ...
tot articolul


Felicitare Primăria Dârmănești


De ziua numelui dumneavoastră, vă doresc tot binele din lume, noroc, fericire şi sănătate şi să vi se îndeplinească toate dorinţele pe care o să vi le puneți. La mulţi ani! Emilian Ciolan, primarul comunei Dârmănești ...
tot articolul


Felicitare Primăria Corbi


În această zi sfântă să deschidem uşa pentru oaspeţi dragi, şi inima pentru speranţă, bucurie şi lumină. Să fim mai buni şi să privim înainte cu încredere, ştiind că dacă avem credinţă, drumul din faţa noastră va fi presărat cu împliniri. La mulți ani tuturor argeșenilor cu ocazia Sfinților Petru și...
tot articolul


Felicitare Primăria Rociu


Fie ca toate împlinirile frumoase, sănătatea şi spiritul acestei zile să vă însoţească pretutindeni. Vă doresc o zi de Sfinții Petru și Pavel cât mai frumoasă! La Mulți Ani vă urează Aurel Bălășoiu, primar comuna Rociu! ...
tot articolul


Felicitare Primăria Bogați


Fie ca această zi să-şi deschidă poarta unui viitor plin de succese şi realizări, dar și de liniște și pace sufletească. Sfinții Petru și Pavel, al căror nume îl purtaţi, să vă ocrotească şi să vă călăuzească mereu. La Mulţi Ani! Ion Gârleanu, primar comuna Bogați ...
tot articolul


@2015 Publirom Concept Media SRL, toate drepturile rezervate. | Termeni si conditii de utilizare.
PageRank

Recomanda pagina pe

Urmariti-ne pe