Ambasadorul Chinei, la expoziţia de artă tradiţională chineză în Argeş

Autor: Costin Popescu
Publicat la: 25/11/2022

Așa cum v-am anunțat, Ambasadorul Chinei, Excelenţa Sa Han Chunlin a venit la Mioveni unde s-a întâlnit cu primarul orașului Mioveni, Ion Georgescu și a discutat despre colaborări, despre proiecte și investiții, dorind ca la Mioveni să facă și o fabrică.


Primarul Ion Georgescu l-a dus la mai multe obiective din Mioveni. Ambasadorul Chinei a vizitat Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, a fost la Spitalul Orăşenesc, dar şi mai multe fabrici din oraş.

Astăzi, la Muzeul Judeţean Argeş, Primăria orașului Mioveni alături de conducerea Centrului Cultural Mioveni au organizat o expoziție de artă tradiţională chineză. Ambasadorul a fost prezent la expoziție alături de deputatul Simona Bucura Oprescu, președintele Comisiei pentru Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului din Camera Deputaților, de primarul Ion Georgescu, vicepreședintele Consiliului Judeţean Argeş, Adrian Bughiu. La eveniment au fost prezenți ca și ieri oameni de afaceri, oameni de cultură, șefi de instituții și deconcentrate, etc

"Această expoziţie ne prezintă istoria milenară a Chinei. Aş vrea să mulţumesc tuturor celor care au făcut posibilă organizarea acestui eveniment. Aş vrea să mulţumesc Ambasadorului Republicii Populare Chineze Excelenţa Sa Han Chunlin, doamnei deputat Simona Bucura Oprescu, preşedintele Comisiei pentru Administraţie Publică şi Amenajarea Teritoriului din Camera Deputaţilor, domnului primar Ion Georgescu, domnului Adrian Bughiu, vicepereşedintele Consiliului Judeţean Argeş", a punctat Cornel Popescu, managerul Muzeului Judeţean Argeş. 

"Sunt onorat să mă aflu la inaugurarea acestei expoziţii de tradiţii şi cultură ale Republicii Populare Chineze în Argeş la Muzeul Judeţean. Sunt şi mai onorat de prezenţa domnului ambasador şi a grupului diplomatic al Ambasadei Republicii Populare Chineze în Mioveni şi în judeţul Argeş. Fac parte din proiectele începute acum 6-7 ani de zile cu anumite localităţi din Republica Populară Chineză pe domeniul cultural prin Centrul Cultural şi pe domeniul sănătate, prin Spitalul Orăşenesc Mioveni, dar şi administraţia de la Mioveni. Vreau să vă mulţumesc că suntem toţi astăzi aici, să mulţumesc unor prieteni din China pentru această donaţie", a subliniat primarul oraşului Mioveni, Ion Georgescu. 

"Stimate domnule ambasador este onorant pentru noi ca astăzi să fim împreună cu dumneavoastră, în Argeş, la Muzeul Judeţean Argeş care devine o poartă de cunoaştere între România şi China prin expoziţia pe care o vernisăm astăzi. Relaţiile dintre România şi China sunt relaţii consistente în baza parteneriatului strategic pe care îl avem, relaţii care la nivel diplomatic au început încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea, prin Declaraţia de la Paris, prin legăturile făcute de Mihail Kogălniceanu cu Republica Chineză. În mod formal se spune că România este cel de-al doilea stat care a recunoscut Republica Populară Chineză, în fapt se spune că suntem primii, numai că a existat un decalaj până la care a ajuns telegrama. Ambasadele noastre sunt în oglindă, dar a existat un moment important pe care noi românii nu îl uităm. Imediat după Revoluţia de la Praga,moment în care Republica Populară Chineză şi-a arătat la vedere suportul, sprijinul, prietenia pentru România. Vă mulţumim pentru Drumul Mătăsii şi pentru faptul că în acest program atât de important pe care dumneavoastră îl promovaţi, România în formatul 16+1 reprezintă în fapt poarta de intrare a Chinei în Uniunea Europeană. Mulţumim pentru faptul că în mod constant aveţi o colaborare excelentă cu comunităţile locale din România, iar că în Argeş poarta de intrare a Chinei este oraşul Mioveni. Apreciem preocuparea dumneavoastră şi pentru partea de mediul de afaceri şi pentru dorinţa de a pune în comun Argeşul şi regimul din China şi pentru partea de sănătate prin colaborarea cu Spitalul de la Mioveni şi pentru partea de educaţie şi apreciem foarte mult că intenţionaţi ca şi la Piteşti să fie un institut Confucius şi nu în ultimul rând pentru partea culturală, parte pe care vedem fiecare dintre noi astăzi că o putem admira, o putem privi, o putem cunoaşte şi ma ales, de care se vor putea bucura cât mai mulţi argeşeni care vor vizita expoziţia de la Muzeul Judeţean Argeş. Îmi doresc ca datorită fiecăruia dintre noi şi relaţia dintre România şi China să îşi continue dinamica în folosul ambelor popoare. Prietenia dintre România şi China este statornică şi atunci obligaţia noastră de a o pune în valoare cât mai bine este cu atât mai mare. La final aş vrea să-i mulţumesc domnului primar de la Mioveni pentru faptul că datorită domniei sale astăzi suntem aici, împreună, lăsând încă un semn în judeţul Argeş al atenţiei şi prieteniei pe care o avem cu Republica Populară Chineză", a precizat deputatul PSD de Argeş, Simona Bucura Oprescu. 

    Videoclipuri la articol: Ambasadorul Chinei, la expoziţia de artă tradiţională chineză în Argeş

Ultimele articole din categoria Actualitate