Ansamblul Folcloric din Novaci va fi prezent la Mioveni

Autor: Costin Popescu
Publicat la: 04/08/2023

Ansamblul Folcloric ”Nedeia” al Casei de Cultură Novaci a fost înființat în anul 1977, având la origini o formație de fluierași și băcițe care a existat în localitatea Novaci în anii ”60.  Repertoriul ansamblului este inspirat din viața, obiceiurile, cântecele și dansurile ciobanilor novăceni veniți în nordul Olteniei din Mărginimea Sibiului.

Istoria localității Novaci, locul în care s-au refugiat ardeleni din Mărginime în vremuri grele  pentru românii din Ardeal, și-a pus puternic amprenta asupra obiceiurilor locului. Astăzi, ca și acum peste 100 de ani în urmă, dansurile, melodiile și portul popular sunt specifice zonei păstorești Novaci – Transalpina – Munții Lotrului – Mărginime.  Membrii ansamblului, în formula actuală, sunt tineri dansatori amatori, mulți dintre ei urmași ai ciobanilor sibieni, care au trecut Carpații spre Țara Românească în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea stabilindu-se la extremitatea sudică a fostului Drum al Regelui, actuala Transalpina.
 Activitatea artistică a acestor tineri este rodul educației primite în familie și comunitate, în ceea ce privește respectul pentru istoria și cultura tradițională locală. 
Pentru novăceni, Ansamblul Folcloric ”Nedeia”, de la înființare și până astăzi, reprezintă un punct important de reper datorită căruia localitatea lor natală, a fost cunoscută României, lumii și Europei încă din perioada comunistă, prin prezența ansamblului la foarte multe festivaluri și concursuri internaționale de folclor din: Olanda, Franța, Spania, Italia, Turcia, Albania, Portugalia, Polonia etc..
În ultimii ani, noua generație a ansamblului, formată din artiști amatori, voluntari activi în acțiunile de conservare și promovare a folclorului comunității novăcene,  a dus frumusețea portului, cântecului, obiceiurilor și dansului popular din zonă la festivaluri internaționale precum: Kladovo – Serbia 2019 (Marele Premiu al festivalului), Ohrid – Macedonia 2021, Scopje – Macedonia  2021, Festivalul – Concurs Internațional de folclor PEȘTISORUL DE AUR – Tulcea 2022 (Locul I), Festivalul Internațional de Folclor ”Momârlanii, gazde bune”, Petrila – jud. Hunedoara – România – edițiile 2019, 2020, 2022 , Festivalul Internațional de Folclor ”Acasă la Brâncuși” Tg. Jiu etc., cea mai recentă prezență internațională fiind în acest an (iulie 2023), în Croația, la Serile Internaționale de Folclor, din Dogopolje (Festivalul ”Frumusețe în Piatră – pietroasă) și Kaštela Kambelovac (festivalul ”Dans pentru iubire” organizat de CIOFF).
Marea dragoste a artiștilor novăceni, o reprezintă prezența an de an, de zeci de ani, la festivalurile și evenimentele reprezentative pentru folclorul păstoresc precum: Festivalul Păstoresc ”Sus pe muntele din Jina”, JINA jud. Sibiu, ”Festivalul Păstoresc ”Învârtita dorului”” – VAIDEENI, jud. Vâlcea, Sărbătoarea Păstorească ”Zi bade cu fluiera!” – ȘUGAG, jud. Alba, ”Festivalul Brânzei și al Țuicii – Rășinari, jud. Sibiu, ”Coborâtul Oilor din Munte” – BAIA DE FIER, jud. Gorj, ”Nedeia de la Polovragi”, jud. Gorj, ”Nedeia din Poiana Muierii”, muntele Poiana Muierii, jud. Hunedoara, ”La izvorul Dorului”, BĂBENI, jud. Vâlcea etc.
Ansamblul Folcloric ”Nedeia” este susținut financiar de Primăria Orașului Novaci și în acest moment echipa care se ocupă de activitatea ansamblului este formată din Petre Popescu, coregraf -  instructor și Elena Basarabă, coordonatoare a ansamblului, director al Casei de Cultură Novaci.

Ultimele articole din categoria Administrativ