Centrul Cultural Piteşti, programul evenimentelor următoare

Autor: Costin Popescu
Publicat la: 16/06/2023

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 19-24 iunie 2023, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite  online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

Recitalul de muzică folk-hop intitulat „Sol Invictus”, susținut de M.C. Grăilă, pe numele real Octavian Dărmănescu, istoric, scriitor, cantautor, eveniment care va avea loc luni, 19 iunie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Ne apropiem de cea mai lungă zi, solstițiul de vară. O biruință a luminii, un apogeu al naturii. Discul absolut al soarelui, de o simplitate fabuloasă, vizează în această zi Pământul și pe noi, pământenii lui din Nord, ziși sau . Iar noi, neavând niciun răspuns – filosofic vorbind, în fața niciunei imensități – ne resemnăm și îi recunoaștem puterea. Soarele a fost printre primele obiecte divinizate. Omul, copleșit și atunci de această enormitate, a căutat să îl facă din obiect, spirit. Din cultură în cultură, a ajuns până la romani, care i s-au închinat fervent sub numele de Sol Invictus, Soarele Biruitor. Creștinismul s-a dezis clar de această închinare . Au mai venit, mult după aceea, și oamenii de cifre care au arătat că nu e singur pe cer și că stele ca el mai sunt miliarde. Peste această relativizare însă, recunoaștem, numai la vederea caldă a lui, dimineața, că ni s-a mai dat o șansă. 
Sunt M.C. Grăilă și vă invit să celebrăm un drum mut și grandios la care civilizația europeană, cât de mare o vedem în cărțile lucioase, nu a depus niciun centimetru în plus: acela dintre noi și Soare”, spune M.C. Grăilă.
Prelegerea cu tema “De la rațiunea lui Dumnezeu și rațiunea omului la inteligența artificială”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept a Universității Pitești, eveniment care va avea loc luni, 19 iunie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. 
“Dumnezeu este considerat în gândirea Sfântului Maxim Mărturisitorul ca fiind Rațiunea Supremă. Omul, prin con¬templarea rațiunilor lumii înconjurătoare, poate să ajungă la înțelegerea faptului că fiecare lucru sau ființă din natura creată are un singur Izvor, pe Dumnezeu Cel în Treime, care a pus în fiecare o rațiune a existenței. Pentru om, rațiunea este o însușire a sufletului creat de Dumnezeu. Înseamnă capacitatea spiritului uman de a înțelege relații universale și sensul lor și de a acționa conform acestora, inclusiv privitor la propria situație în viață. Rațiunea este cea mai importantă capacitate cognitivă care controlează conduita umană, cunoașterea, înțelegerea și care le fixează acestora limite. Astfel, rațiunea este cel mai important mijloc al reflecției ce permite raportarea omului la Dumnezeu, la lume și la propria sa persoană. Inteligența artificială (IA) este inteligența mașinilor inteligente, a roboților, care își percepe mediul și efectuează acțiuni care maximizează șansa de a-și atinge cu succes obiectivele. Este definită ca fiind (Kaplan Andreas). Riscul existențial cauzat de inteligența artificială puternică (sau generală) este ipoteza conform căreia progresul substanțial în inteligență artificială (sau general, prescurtat AGI, în engleză) ar putea duce într-o zi la dispariția omului sau la o altă catastrofă globală nerecuperabilă. Care este  relația dintre rațiunea naturală și inteligența artificială, care sunt implicațiile teologice, filosofice și juridice generate de inteligența artificială și care sunt riscurile acesteia pentru om și omenire sunt întrebări la care vom încerca să răspundem în prelegerea noastră”, spune Marius Andreescu.
Dialogul cu tema „Relaționare în cuplu”, în cadrul proiectului cultural-motivațional „Arta Devenirii”, coordonat de scriitoarea Silvia Grigore, având-o invitată pe Carmen Iordache, coach de dezvoltare personală, astrolog și profesor de Yoga, eveniment care se va desfășura luni, 19 iunie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Invitata mea, Carmen Iordache, ne va vorbi despre ce înseamnă astăzi relație în cuplu, dacă se mai respectă modelul clasic de relație, dacă noile paradigme sunt sau nu benefice dezvoltării, atât în plan personal, cât și în cel social. Vom aborda subiectul din perspectiva celor trei direcții în care invitata mea are competențe și vă asigur că este o persoană mai mult decât plăcută. Indiferent de vârstă sau de experiența de viață, omul mai are de învățat despre relații, fie să știe ce are de făcut, fie să înțeleagă unde a greșit, fie să dea sfaturi celor tineri. Relațiile de cuplu sănătoase țin de educația unui popor, fapt pentru care am ales această temă”, spune Silvia Grigore.
Dezbaterea cu tema „Rolul românilor în tratarea și îngrijirea refugiaților”, în cadrul proiectului „Ferestre Culturale”, coordonat de jurnalistul Ahmed Jaber, avându-l invitat pe Viorel Ene, președintele Asociației pentru Apărarea Drepturilor Apatrizilor și Refugiaților din România. Evenimentul, care stă sub semnul Zilei Mondiale a Refugiatului, va avea loc marți, 20 iunie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Am ales această temă având în vedere că, de-a lungul timpului, străinii care ajung pe meleagurile românești, fiind refugiați sau migranți, doresc să rămână în România și printre români, în pofida mirajului material al altor locuri din Europa sau de oriunde. În ultima perioadă a fost mediatizată în presa internațională generozitatea românilor privind primirea refugiaților și tratarea lor așa cum se cuvine, mai ales de la izbucnirea războiului din Ucraina. Din respect față de publicul argeșean și piteștean, simt nevoia de a evidenția această dimensiune socio-culturală a românilor”, spune Ahmed Jaber.
Prelegerea cu tema „O măsură sacră. Cotul moldovenesc. Cotul piramidal”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Teme Culturale în Emoții Raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul, profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 21 iunie, de la ora 11.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.
“Trăiască Nația! Sus cu Dânsa! Suntem români și punctum.
Așa-numitul are aceeași dimensiune cu și : 0, 637 m. 
Această măsură înscrisă în Marea Piramidă a lui Keops a fost o valoare sacră cunoscută numai de inițiați. Cotul sacru a fost utilizat în Arca Alianței - cufărul în care Moise a depozitat, pentru păstrare, Tablele Legii, Decalogul. Capacitatea acestuia este egală cu aceea a cufărului din Marea Piramidă. 
La rândul lui, cufărul din Marea Piramidă, lucrat din piatră de granit roșu, frumos lustruit, este prea mare ca să fi putut trece prin galeriile care conduc la unde a fost depozitat, încât așezarea lui s-a făcut în timpul construcției Piramidei. Acest lucru arată importanța pe care egiptenii au atribuit-o acestei valori pe care o are unitatea de măsură sacră. În anticameră, se găsește zidită în peretele de la Răsărit o potcoavă tot din granit, a cărei lungime este egală cu a cotului piramidal, iar relieful egal cu un deget sacru -, adică a 25-a parte din lungimea cotului. Cotul sacru se găsește numai în Moldova, Anglia și Egipt. Unind Sarmisegetusa, Stonehenge și Memfis, Luxor ori Karnac obținem un triunghi ce leagă peste milenii trei civilizații ale sacralității”, spune Lucian Costache.
Prelegerea cu tema „Sărbătorile solstițiului de vară”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Literatura Română Necanonică”, susținut de scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Iudita Dodu Ieremia, miercuri, 21 iunie, de la ora 14.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.
„În tradiţia populară, solstiţiul de vară (21 iunie) este asociat cu sărbătoarea Sânzienelor, cunoscută şi ca Drăgaica, celebrată pe 24 iunie. Asociate la rândul lor sărbătorii creştine a Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul şi celei a Aducerii Moaştelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, Sânzienele îşi au originea într-un străvechi cult solar. Noaptea de Sânziene este una învăluită în magie, favorabilă vrăjilor și descântecelor de dragoste. , de Mircea Eliade, şi , de Mihail Sadoveanu, sunt două romane diferite ca viziune artistică, dar pe care le uneşte trimiterea la acelaşi arhetip, cel legat de semnificaţiile mitologice şi simbolice ale Nopţii de Sânziene. (Mircea Eliade)”, spune Iudita Dodu Ieremia.
Ediția din luna iunie a proiectului “Medalion artistic cu Mariana Claudia Filipescu”, avându-i invitați pe dirijorul, compozitorul și profesorul de muzică Stelian Coman și Grupul „Românașul” de la Palatul Național al Copiilor din București,   eveniment care se va desfășura miercuri, 21 iunie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Domnul Stelian Coman s-a născut în Bucureşti și a absolvit Conservatorul în anul 1975. Este profesor de muzică la Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti, dirijor şi compozitor. A fost  dirijorul Ansamblului Artistic , al Orchestrei Populare Radio, membru al  Corului   şi al  Grupului Vocal (ambele conduse de regretatul maestru Voicu Enăchescu), membru al Uniunii de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România. În anul 2023, a obţinul locul întâi în cadrul Secţiunii de Creaţie a Festivalului de Romanţe din Chişinău, Republica Moldova, cu propria-i creaţie. Domnul Stelian Coman este modest, perseverent, muncitor, pasionat și  dedicat muzicii de valoare”, subliniază Mariana Claudia Filipescu.
Prelegerea cu tema „Operațiunea Barbarossa”, susținută de istoricul Ștefan Dumitrache, viceprimarul municipiului Curtea de Argeș, eveniment care va avea loc joi, 22 iunie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
Lansarea volumului de versuri cu titlul „Un roman de dragoste”, de Anca Daniela Lovin, profesor de limba și literatura română la Colegiul Național „Dinicu Golescu”, eveniment editorial care va avea loc joi, 22 iunie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Abordez teme general umane precum iubirea, creația, relațiile interumane, dispariția. În viziunea mea, poezia are rol vindecător și reprezintă o modalitate de mărturisire a emoțiilor și a sentimentelor care, uneori, în ciuda caracterului inefabil, pot fi copleșitoare. Prin actul lecturii, cititorul se poate elibera de presiunea propriilor emoții și se poate bucura de viață”, spune autoarea, Anca Daniela Lovin.
„Premiile Revistei ”, festivitate coordonată de redactorul-șef al revistei de cultură „Argeș”, scriitorul dr. Leonid Dragomir, eveniment care se va desfășura vineri, 23 iunie, de la ora 13.00, în sala de concerte a Filarmonicii Pitești.
„Pe lângă valoarea creațiilor, un criteriu important în desemnarea premianților l-a reprezentat atașamentul constant față de revista ”, spune redactorul-șef al publicației lunare de cultură, Leonid Dragomir. Cu acest prilej, va fi lansată și cartea lui Leonid Dragomir, „Filosofia pentru adolescenți. Lecturi liber alese”, a treia din seria „Cărțile revistei ”.
Spectacolul de folclor „Ia, Tezaur Românesc”, care va avea loc sâmbătă, 24 iunie, de la ora 17.00, în sala de concerte a Filarmonicii Pitești.
Evenimentul, dedicat Zilei Universale a Iei, va fi susținut de îndrăgiți interpreți ai cântecului popular: Mariana Ionescu Căpitănescu, Polina Gheorghe - care va fi și animator, și prezentator, Valentin Grigorescu, Simona Dinescu, Alin Gabriel Matei, Maria Beatrice Băndoiu, Ilinca Din, Diandra Popaiacu. Acompaniază Taraful „Adrian Grigoraș”. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Manifestarea reprezintă un omagiu adus portului popular românesc, în contextul în care cămașa cu altiță, ia românească, a fost inclusă în patrimoniul UNESCO din anul 2022.

Ultimele articole din categoria Administrativ