Centrul Cultural Piteşti, programul evenimentelor următoare

Autor: Costin Popescu
Publicat la: 13/10/2023

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 16-20 octombrie 2023, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

Prelegerea cu tema „Conflictele arabo-israeliene”, susținută de istoricul Ștefan Dumitrache, viceprimarul municipiului Curtea de Argeș, eveniment care va avea loc luni, 16 octombrie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„De la înființarea statului Israel și până astăzi, au existat cinci războaie care au angajat țări, adică Israel și vecinii săi arabi, și nenumărate războaie de gherilă cu rezistența palestiniană. Astăzi ne aflăm din nou în conflict - Israel vs rezistența palestiniană. Se pune întrebarea dacă țările arabe vor interveni de partea palestinienilor sau conflictul se va localiza în zona Gaza”, spune Ștefan Dumitrache.
Dezbaterea cu tema „20 de Ani de la Adoptarea Convenției pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial de către UNESCO”, eveniment coordonat de promotorul cultural, ec. Valentina Alina Din, avându-i invitați pe Costinela Matache, realizator tv și colecționar de costume populare autentice românești, pe Mihai Floarea, profesor de limba și literatura română, redactor al Revistei de lingvistică și cultură românească București, și pe artistul plastic Daniela Moraru, muzeograf la Muzeul „Paul Constantinescu” din Ploiești, luni, 16 octombrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Vă propun o viziune privind reformularea identității culturale românești care să corespundă noilor tendințe, adaptate cerințelor estetice de astăzi, într-o realitate în care lucrurile se schimbă într-un ritm alert și care ne testează adesea capacitatea de adaptare”, ne provoacă Valentina Alina Din.
Recital liric cu titlul „Un veșnic ieri, un azi etern și un mâine infinit”, în cadrul proiectului „Întâlniri Culturale”, coordonat de scriitoarea Silvia Giurgiu, avându-l invitat pe interpretul de folclor Ion Crețeanu, eveniment care va avea loc marți, 17 octombrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. 
„Invitatul meu special este rapsodul craiovean Ion Crețeanu, unul dintre ultimii rapsozi populari cu care, pe bună dreptate, se mândrește țara noastră. Artist de excepție, din breasla lui Anton Pann și Barbu Lăutaru, activ culegător de folclor arhaic, voce remarcabilă acompaniată de cobza-i fermecată ale cărei taine le-a aflat de la însuși Ion  Șerban, zis , cobzarul Mariei Tănase, care a fost maestrul său, și al lui Tudor Gheorghe. Deținător al titlului de , rapsodul Ion Crețeanu va susține în cadrul ediției din octombrie a proiectului meu un recital extraordinar, în premieră la Centrul Cultural Pitești, unde vă așteptăm să vă bucurați alături de noi”, spune Silvia Giurgiu.
Dezbaterea cu tema „Daruri din suflet”, coordonată de artistul plastic și promotorul cultural Mihaela Viorela Martin, având-o invitată pe artistul plastic Cornelia Maria Dinu, eveniment care va avea loc marți, 17 octombrie, de la ora 17,30, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Vă invit să vorbim despre pasiune și talent, despre chemarea șevaletului, sursele de inspirație care stau la baza creațiilor noastre plastice și a dezvoltării personale”, spune Mihaela Viorela Martin.
Prelegerea cu tema „Tudor Teodorescu-Braniște (1899-1969)”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Literatura Română Necanonică”, susținut de scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Iudita Dodu Ieremia, miercuri, 18 octombrie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Gazetar cu înaltă ţinută morală, adversar al dictaturii de orice coloratură politică, cu o contribuţie importantă la cunoaşterea vieţii sociale româneşti din prima jumătate a secolului al XX-lea, Tudor Teodorescu-Branişte a fost, deopotrivă, un prozator interesat de categoriile sociale umile, aflate de cele mai multe ori la periferia societăţii, de tipologia inadaptatului, dar şi de cea a aristocratului decăzut material. (Iulia Maria Ciherean)”, spune Iudita Dodu Ieremia. 
Dezbaterea cu tema „Iulia Hașdeu și copilăria”, coordonată de poeta și profesoara de limba și literatura română Monica Mihaela Minescu, având-o invitată pe conf. univ. dr. Crina Decusară Bocșan, președintele Asociației Culturale UNESCO „Iulia Hașdeu” din București, eveniment care se va desfășura miercuri, 18 octombrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Iulia Hașdeu a fost considerată un copil precoce și o tânără genială, și asta datorită faptului că, de la o vârstă foarte fragedă, aborda teme interesante în compunerile ei școlare și, pentru prietenele de vârsta ei, scria poezii, povestiri, scenete în versuri. Firește, asta se datora faptului că avea un mediu propice dezvoltării ei, în casa savantului Bogdan Petriceicu-Hașdeu, dar și pentru că, prin firea ei, era avidă de cunoaștere. Iulia Hașdeu trebuie privită în contextul epocii ei (acum 100 ani)”, spune Crina Decusară Bocșan.
Prelegerea cu tema “State-gangster”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Biografii de excepție”, coordonat de muzeograful, scriitorul, dr. în istorie Octavian Dărmănescu, joi, 19 octombrie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“O vorbă taiwaneză mai nouă – curat chinezească, așadar – arată China drept un stat-gangster. Și aceasta deoarece în postmodernitate statele-gangster nu  mai pot invada ca la noi, după model clasic, cu tancurile, ci se abțin, apelând la toată paleta de intimidări – urmărind aceste trăsături mai soft, am putea spune că Europa, după momentul Ucraina aflat în desfășurare, este ultimul dintre continente. Vă invit într-o tristă, dar palpitantă călătorie printre statele care au făcut istorie, adică statele-gangster. Credeți că Statele Unite, de care depindem și de la care avem modelul justiției și al muncii, nu este unul? Sau că fostul Imperiu austriac, apoi austro-ungar, nu avea toate formele unui stat-gangster? Sau imperiile coloniale europene, oricare ar fi? Vânzând cultură (limbile europene) și civilizație (creștinism și capitalism) a fost el însuși unul gangster, unul care va eșua sonor, cu milioane de victime, secolul trecut, când aici, pe fostul areal greco-roman ilustru, strănepoții coc nu unul, ci două mari războaie mondiale. Și, să nu uităm, și Imperiul Roman, și Atena lui Pericle au fost state militariste, probabil singura șansă istorică a unui stat de a dura în timp. Acestea sunt efectele statelor-gangster, violente, ireparabile, ireversibile, incomensurabile, care vor schimba pe veci fața lumii. Un pariu cu timpul, unul pierdut de Europa, de exemplu, din îngâmfare, din abundență și dintr-un pedigree soft cântat de secole de Bach, Mozart, Hegel, Kant și Einstein. Același pariu pierdut de Japonia și, mai nou, de Rusia. Probabil că marile state care ajung pe creasta istoriei și care încep să o ia la vale o iau din cauza faptului că la origine, cu toată poleiala, au fost state gangster...
Prelegerea cu tema „Paradoxul intelectualilor”, în cadrul proiectului „Vaccin împotriva virusului manipulării”, susținut de psihologul, sociologul, scriitorul și jurnalistul George Smeoreanu, joi, 19 octombrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Opera geniilor ne ajută, viața lor ne cam încurcă”, ne provoacă George Smeoreanu.

Ultimele articole din categoria Administrativ