Centrul Cultural Piteşti, programul evenimentelor următoare

Autor: Costin Popescu
Publicat la: 09/01/2023

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 9-13 ianuarie 2023, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români, Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, avându-l invitat pe scriitorul Traian Tăbârcea, luni, 9 ianuarie, de la ora 13.00, în Sala  Ars Nova de la Casa Cărții.
Dialogul cu tema “Univers, Ayurveda, India şi Eminescu”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Viața merge înainte”, coordonat de poeta ing. Simona Vasilescu, având-o invitată pe terapeuta Mihaela Dumitru, eveniment care va avea loc luni, 9 ianuarie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Un an nou presupune începuturi care comunică cu cele mai luminoase raze ale universului. Este o mare bucurie ca să deschidem în cadrul proiectului nostru un nou portal prin care terapeuta Mihaela Dumitru transmite înţelepciunea veche de mii de ani a terapiilor tradiţionale indiene. Tema aleasă este şi propune în prima parte o prezentare a cărţii traduse de Mihaela Dumitru - carte scrisă de dr. Vikram Chauhan. Legătura dintre India şi ţara noastră va fi prezentată cu emoţia experienţelor trăite în India de către Mihaela Dumitru - consultant în Ayurveda în perioada stagiilor de pregătire de pe vechiul continent. Odată cu aniversarea poetului Mihai Eminescu, Mihaela Dumitru va vorbi despre legătura culturală între India şi Eminescu. Vă aşteptăm cu mare drag pentru o întâlnire călduroasă într-o unitate de cultură argeşeană recunoscută şi pentru a împărtăşi din bucuria Mihaelei Dumitru”, spune Simona Vasilescu.
Medalionul cu tema “Dulcea mea doamnă, Eminul meu iubit”, în cadrul Clubului literar-artistic „Mona Vâlceanu”, coordonat de editorul, scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Mona Vâlceanu, marți, 10 ianuarie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. 
“Dulcea mea doamnă, Eminul meu iubit - emisiune dedicată poetului nostru național. Un grupaj de recitări, muzică si poezie reunind printre invitați pe poetul Constantin Teodor Craifaleanu, un grup de elevi ai Colegiului Național I. C. Brătianu, grup coordonat de prof. dr. Gabriela Georgescu”, informează Mona Vâlceanu.
Dezbaterea cu tema „Patriotismul lui Eminescu în conștiința foștilor și actualilor studenți străini”,  în cadrul proiectului „Ferestre Culturale”, coordonat de jurnalistul Ahmed Jaber, avându-l invitat pe dr. ing. Daoud El-Hamidi. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Clubul Româno-Arab de Cultură și Presă, va avea loc marți, 10 ianuarie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Dedic prima ediție din anul 2023 a proiectului , poetului Mihai Eminescu, pe care-l vom omagia prin prisma patriotismului din creațiile sale, în viziunea primului student palestinian bursier în România, dr. ing. Daoud El-Hamidii. Aștept și actuali studenți de pe alte meleaguri să ne vorbească despre iubirea de neam și țară a poetului național al României, a doua mea patrie”, spune Ahmed Jaber.
Dezbaterea cu tema “Întruparea lui Dumnezeu și Restaurarea Omului, a Umanității și a Universului”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept a Universității Pitești, avându-l invitat pe preotul profesor univ. dr. Ion Popescu, eveniment care se va desfășura miercuri, 11 ianuarie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„În credința și  teologia creștină, Întruparea este credința că Iisus Hristos, a doua persoană a Sfintei Treimi, Fiul lui Dumnezeu sau Logosul, s-a întrupat, fiind conceput prin puterea Tatălui și lucrarea Duhului Sfânt în pântecele Fecioarei Maria, care a devenit . Doctrina întrupării implică, deci, că Isus este Dumnezeu deplin și om deplin. În întrupare, așa cum este definită în mod tradițional de bisericile care aderă la învățăturile adoptate la Sinodul Ecumenic de la Calcedon, natura divină a Fiului a fost unită pentru  veșnicie, dar nu amestecată, cu natura umană într-o Persoană divină, Iisus Hristos, care este  atât . Această învățătură este esențială pentru credința tradițională respectată de majoritatea creștinilor. <Și Cuvântul S-a făcut trup și a locuit printre noi, plin de har și de adevăr. Și noi am privit slava Lui, o slavă întocmai ca slava singurului născut din Tatăl… Și noi toți am primit din plinătatea Lui și har după har; căci Legea a fost dată prin Moise, dar harul și adevărul au venit prin Iisus Hristos> (Ioan 1:14,16-17). Scopul întrupării Fiului lui Dumnezeu este ridicarea omu¬lui căzut, adică mântuirea lui, după cum mărturisește Biserica în Simbolul de Credință în: (art. III). Iisus Hristos este singurul pe care L-a dat Dumnezeu oamenilor, fiind scara spre Sine. . (Col.1, 20). Hristos ne mântuiește, întrucât a îndumnezeit omenitatea Sa, pârga firii noastre, pe care apoi comunicându-ne-o și nouă așa îndumnezeită, sau transfigurată de har, ne îndumnezeiește și pe noi prin har. În strânsă legătură cu Întruparea și Crucea, se află Învierea lui Hristos, care le continuă și redă în același timp comuniunea omului cu Dumnezeu. În cadrul conferinței vom dezvolta și aprofunda aceste aspecte”, spune Marius Andreescu. 
Dezbaterea cu tema „Eminescu și poezia de azi”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Colocviile Municipiului Pitești”, coordonat de redactorul-șef al revistei de cultură „Argeș”, scriitorul dr. Leonid Dragomir, avându-l invitat pe criticul, istoricul literar și  scriitorul Daniel Cristea Enache, eveniment care va avea loc miercuri, 11 ianuarie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Criticul, istoricul literar și conferențiarul universitar Daniel Cristea-Enache intenționează  să descrie și să problematizeze o receptare fără spirit critic a lui Eminescu, atât în direcția iconodulă, cât și în aceea iconoclastă; și apoi expune și discută raportarea artistică a altor poeți români la o operă lirică majoră care i-a precedat. În opinia sa , spune Leonid Dragomir.
Lansarea volumului de poezie cu titlul “Poeme cu ochi de stele”, de Raluca Hana Sandu, eveniment editorial care se desfășoară în cadrul proiectului „Mari Iubiri ale Literaturii Române”, coordonat de poeta și profesoara de limba și literatura română/engleză Raluca Hana Sandu, joi, 12 ianuarie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. 
“Luna ianuarie este una dintre cele mai frumoase luni din an pentru noi, românii! Este luna în ne care <înfloresc> teii de dor, luna își țese taina din șoapte de iubire, plopii nu au niciodată soț, iar cerul se scaldă în cele mai frumoase nuanțe de albastru, culoarea preferată a poetului național, MIHAI EMINESCU. Este luna în care Luceafărul nu se îndură să mai apună în zori, iar stelele strălucesc mai puternic, mai frumos ca niciodată, pe cerul nopții, dar și în privirea lui Emin... Liniștea coboară din toate tăcerile noastre în tot ceea ce ne-nconjoară, pentru a-l putea auzi pe el. Doar pe el, poetul... Vă invit joi, 12 ianuarie 2023, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova a Centrului Cultural Pitești, pentru prima ediție din acest an a proiectului , o ediție de excepție în care-l vom omagia pe Mihai Eminescu, , prin lectura celor mai frumoase poezii ale sale, dar și prin lansarea celui de-al doilea volum al meu de versuri, ! Vă aștept cu drag alături de invitații mei speciali!”, spune Raluca Hana Sandu.
„Medalion cultural cu Stelian Necșoi”, coordonat de scriitorul, artistul plastic, cantautorul și profesorul de limba și literatura franceză Stelian Necșoi, avându-l invitat pe cantautorul Vanghele Gogu, joi, 12 ianuarie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“ demarează anul acesta sub semnul marelui poet național Mihai Eminescu și având ca invitat un artist de mare valoare, un om deosebit, care va veni în fața dumneavoastră cu un CD de excepție ce adună melodii din repertoriul muzicii aromâne și cântece lansate în cadrul sub bagheta marelui Adrian Păunescu. Va fi lansarea CD-ului cu titlul , sub semnătura lui Vanghele Gogu, pe care am avut ocazia să îl ascult și reascult cu mare plăcere, ceea ce m-a determinat să-l invit la Pitești pentru a vă aduce magia muzicii aromâne, a unui folk de calitate. Vom recita din poezia marelui poet național și vă vom încânta cu muzica lui Vanghele Gogu. Invitatul meu este un artist care s-a lansat în lumea muzicală pe când era adolescent. Șansa lui s-a numit Adrian Păunescu și, evident, . Maestrul Păunescu l-a ascultat cântând și, pentru că știa să-i aleagă pe acei cântăreți care reprezintă o valoare, l-a cooptat în cenaclu, astfel încât copilul Vanghele Gogu a început să meargă în turnee prin țară și lumea să-l cunoască și să-l îndrăgească. Vanghele Gogu și-a păstrat, de-a lungul timpului, priza la public astfel încât, oriunde merge, ridică sala în picioare. Cântă în spectacole, atât singur cât și alături de colegii lui din , în special cu artiștii Magda Pușkaș, Valentin Moldovan, Andrei Păunescu, dar și cu alții. Serviciul l-a ținut departe de scenă în ultimii ani, dar acum e hotărât să revină în lumina reflectoarelor și în atenția iubitorilor de muzică bună, atât armâni cât și români”, spune Stelian Necșoi.
Prelegerea cu tema „15 Ianuarie 2023 – Mihai Eminescu – Ziua Culturii Naționale”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Teme culturale în emoții raționale”, coordonat de scriitorul, eminescologul și profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, vineri, 13 ianuarie, de la ora 11.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.

Ultimele articole din categoria Administrativ