Centrul Cultural Piteşti, programul evenimentelor următoare

Autor: Costin Popescu
Publicat la: 12/04/2024

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 15-21 aprilie 2024, evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români - Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, luni, 15 aprilie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Vă invit la lansarea primului număr pe anul 2024 al revistei , și vă așteptăm pe toți cu noi creații literare”, informează Adrian Mitroi.
Dialogul cu tema “Despre realismul și visarea adolescentului”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Adolescență, entuziasm, libertate și înțelepciune”, coordonat de poetul George Badea, profesor de filosofie, având-o invitată pe poeta Daniela Voiculescu, eveniment care se va desfășura luni, 15 aprilie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
 „Adolescența este cutremurător de complicată! Din perspectiva unor sondaje actuale, adolescenții consideră că există o neconcordanță între interesele lor și cele ale societății în general: societatea se concentrează pe lucruri pe care ei nu le consideră prioritare (cum ar fi viața politică), dar acordă puțină atenție problemelor care sunt cruciale pentru ei. Printre acestea din urmă educația ocupă primul loc. Evident, poetul are o perspectivă specială adolescenței... ca vârstă a visării posibile și imposibile! Iată de ce am invitat la această emisiune pe cineva din sfera poeziei... pentru a ne spune ceva despre realismul și visarea adolescentului”, spune George Badea.
Prelegerea cu tema „Criza vârstei mijlocii. Cauze și semnale”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Clubul de lumină”, coordonat de terapeuta și scriitoarea Corina Caltan, luni, 15 aprilie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Este ca și cum toată lumea din jurul tău cântă și dansează și toate culorile sunt vii și intense, vibrând armonios, dar, deodată, pentru tine, toate aceste culori se transformă în alb și negru”, spune Corina Caltan.
Medalion artistic cu tema „Muzica, literatura inimii”, în cadrul proiectului „Întâlniri culturale”, coordonat de scriitoarea Silvia Giurgiu, avându-le invitate pe interpretele de muzică populară Rodica Ioniță Grosu și Mariana Birică din Iași, eveniment care se va desfășura marți, 16 aprilie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. 
Lansarea volumului de poezie „Fata în mov”, de Raluca Hana Sandu, eveniment editorial în cadrul proiectului cultural „Povești pictate”, coordonat de artistul plastic Mihaela Viorela Martin, având-o invitată pe poeta Raluca Hana Sandu, profesoară de limba și literatura română/engleză, marți, 16 aprilie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“La ediția de aprilie a proiectului meu aș dori să vă spun povestea unui tablou pe care l-am pictat cu tot sufletul. Și care a depășit granițele sufletului meu, devenind cuvânt, emoție, poezie... Despre , despre tabloul-poezie, despre emoții, iubire și povești pictate cu sufletul înmuiat în cel mai nobil penel, dar și despre colaborarea mea cu poeta Raluca Hana Sandu, despre cum devine culoarea poezie și poezia culoare a sufletului, despre emoții, vise mov și prietenie, în ediția de aprilie a proiectului ! Vă aștept cu drag, cu sufletul plin al fetei în mov care iubește poezia!”, spune Mihaela Viorela Martin.
Prelegerea cu tema „Andronache Donici. Primul mare jurist român”,   în cadrul proiectului cultural-educativ „Teme culturale în emoții raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul și profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 17 aprilie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„La sfârșitul secolului XVIII și începutul secolului XIX se simțea nevoia unui cod de legi scrise în limba română și care să însoțească legile nescrise ale Obștilor ori să înlocuiască legislația în alte limbi. Boier patriot, Andronache Donici a dat Moldovei întregi codul de legi trebuincioase și baza legislației pentru România întregită. Emisiunea e o recuperare a memoriei acestui jurist patriot”, spune Lucian Costache.
Prelegerea cu tema „Necesitatea vitală a meditației în viața omului”,    în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Împreună pe drumul de la Ego către Sine”, coordonat de psihologul Cosmina Olteanu, miercuri, 17 aprilie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Urmările dezechilibrului omului tot mai des întâlnite din sfera cotidianului, mă impulsionează să aduc în atenția opiniei publice un subiect temeinic și una dintre cele mai importante și esențiale practici: nevoia indispensabilă a exercitării meditației. O acțiune menită să atingă și să activeze latura profunzimii umane responsabilă cu autoreglarea și autoechilibrarea ființei, dar și cel mai important, conectarea prin transcendență cu Energia Superioară Universală”, spune Cosmina Olteanu.
Prelegerea cu tema „Psihologia minciunii”, în cadrul proiectului cultural „Vaccin împotriva virusului manipulării”, susținut de sociologul, scriitorul și jurnalistul George Smeoreanu, joi, 18 aprilie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Vom aborda rolul minciunilor în plan personal și social”, spune George Smeoreanu.
Dialogul cu tema  „Literatură și viață”, în cadrul proiectului „Personalități Culturale Piteștene”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, avându-l invitat pe scriitorul Cristian Meleșteu, eveniment care va avea loc joi, 18 aprilie, de la ora 14.00. în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“L-am invitat, de această dată, pe scriitorul Cristian Meleșteu pentru a fi la curent cu activitatea sa creatoare. Cristian Meleșteu, născut la 16 aprilie 1977 la Pitești (tatăl său a fost cunoscutul scriitor Mircea Meleșteu), a debutat precoce, prima carte apărându-i în ultimul an de facultate. A colaborat cu mai multe reviste și a obținut premii importante de poezie și proză, din 2001 încoace. Zilele trecute, la Editura din București, i-a apărut un nou roman, . După prezentarea de pe copertă, aflăm că este a patra sa carte, al patrulea său roman, după (2012), (2013) și (2014). Dar dicționarele în care este cuprins spun și altfel. A publicat (2003), (2003), (2004), (2004), (2006). Ei bine, după cum ne-a mărturisit, , prima pe care și-o socoate că îl reprezintă, cu spiritul critic de acum, fiind cea din 2012, ”, informează Jean Dumitrașcu.
Dialogul cu tema „Muzeul viu”, în cadrul proiectului „Medalion artistic cu Mariana Claudia Filipescu”, proiect coordonat de interpreta de romanțe și folclor Mariana Claudia Filipescu, având-o invitată pe Mariea Plopeanu, meșter popular și colecționară de costume tradiționale, eveniment care se va desfășura joi, 18 aprilie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Distinsa mea invitată, doamna Mariea Plopeanu din comuna Coşeşti, satul Leiceşti, judeţul Argeş, a absolvit Şcoala Profesională - secţia  croitorie şi mai apoi s-a specializat ca lucrător comercial. Din copilărie a învăţat de la bunica sa cusutul, torsul, ţesutul, îndeletniciri pe care le-a practicat cu sârguinţă şi pricepere. După anul 1989 a străbătut la pas toată partea nordică a judeţului Argeş pe Valea Doamnei, Valea Bratiei, Valea Râului Târgului, Valea Dâmboviţei şi nu numai, pentru a colecţiona costume populare tradiţionale. A reuşit astfel să adune peste 500 de costume cu care a înzestrat  grupuri vocale folclorice, dansatori, tineri solişti de muzică populară, artişti consacraţi de la , pe doamna Aneta Stan, Grigore Leşe, Ovidiu Lipan Țăndărică. De-a lungul timpului, a participat la târguri ale meşterilor populari organizate de către Muzeul Goleşti, Muzeul Satului Bucureşti, muzeele din oraşele Craiova, Drobeta Turnu Severin, Curtea de Argeș, Piteşti, Câmpulung, Ploieşti, Sibiu. În anul 2014 a participat la primul curs de tehnică în confecţionarea costumelor populare, în urma căruia a obţinut atestatul de meşter popular. În anul 2017, la Viscri, unde a fost cazată într-una din casele proprietate ale regelui Charles al III-lea al Marii Britanii, a participat la cursuri predate de către profesori englezi care, din admiraţie pentru costumul românesc, au dorit să împărtăşească din ştiinţa lor în acest domeniu. În perioada 2016-2018, în cadrul Bibliotecii Judeţene din Piteşti, a urmat alte cursuri de dezvoltare în arta recondiţionării costumelor populare. După absolvire, timp de o lună, a expus în incinta bibliotecii 40 de costume populare, obţinând locul I pentru autenticitate. În anul 2021, la Parlament, în cadrul unei expoziţii organizate cu prilejul sarbătoririi iei româneşti, i-a fost acordat premiul întâi pentru cele mai frumoase costume populare din judeţul Argeș, motiv pentru care i s-a oferit un turneu în Paris, Londra şi Roma. Ca un corolar al muncii sale neobosite în domeniul artei populare, doamna Mariea Plopeanu a înființat acasă la dânsa un muzeu cu obiecte tradiţionale româneşti şi valoroase costume naţionale, pe care l-a denumit . De atunci, îi calcă pragul vizitatori din toată lumea. Prin urmare, îi invit pe toți cei interesați să o cunoască”, spune Mariana Claudia Filipescu.
Spectacole muzical-artistice sub egida “Simfoniei Lalelelor”, ediția 47, evenimente care se vor desfășura după următorul program:
• Spectacol de dans sportiv, dans modern, street dance, salsa și bachata, coordonat de coregraful și arbitrul internațional Alfred Schieb, vineri, 19 aprilie, de la ora 13.00, în Parcul “Lunca Argeșului”. Își dau concursul copii și tineri care urmează cursul de dans sportiv și de societate la Centrul Cultural Pitești, precum și membri ai unor școli de dans din Pitești.
• Spectacol de muzică folk-pop, sub îndrumarea lui Andrei Bulf, coordonatorul cursului de chitară din cadrul Centrului Cultural Pitești, sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 16.00, în Parcul „Lunca Argeșului”. Evenimentul va fi susținut de Grupul Folk „P620” al Centrului Cultural Pitești, prezentatoare actrița Lorena Dicu.
• Spectacol de folclor, coordonat de profesorul de canto popular Valentin Grigorescu, duminică, 21 aprilie, de la ora 12.00, în Parcul “Lunca Argeșului”. Spectacolul va fi susținut de: Georgeta Chițoran, George Nedelea, Magdalena Porumbiel, Sebi David, Zina Ghițulescu, Diandra Popaiacu, Anastasia Stan, Ansamblul de Dansuri „Doina Bascovului”, Delia Ionică, Valentin Grigorescu. Prezintă Valentin Grigorescu.

Ultimele articole din categoria Administrativ