Complex unic în țară la Muzeul Golești

Autor: Costin Popescu
Publicat la: 21/12/2022

Astăzi, la Muzeul Golești, a avut loc inaugurarea pentru publicul larg a unei case băcănie și cârciumă de la Paloș, comuna Cața, din Brașov. Expoziția este o premieră națională, Muzeul Golești fiind singurul care deține un asemenea ansamblu.  

„Sunt bucuros să inaugurăm această băcănie-cârciumă din Paloș, județul Brașov. Comuna Cața și toate comunele din jur erau populate de sași. Singura localitate în care trăiau în exclusivitate români era Paloș. Iar în această băcănie și în această cârciumă, care a aparținut familiei Lascu, se vorbea româno-americană. La începutul secolului XX, aproape toți locuitorii acestei comune emigraseră în America. Au lucrat câteva luni la calea ferată Brașov- Teiuș, s-au îmbogățit, și-au cumpărat case și terenuri. Când s-a terminat calea ferată, au avut nevoie de bani și au emigrat în masă în America. Și astăzi aproape că nu există familie care să nu aibă pe cineva plecat în America. Noi am luat două case din acest sat. Această familie căreia i-a aparținut băcănia - cârciumă a fost una vestită - Iosif și Ion Lascu. Ion a participat la Adunarea de la Alba Iulia, iar tatăl lui Iosif s-a numărat printre revoluționarii de la 1848. Această casă este unică între muzeele din țară și toți specialiștii care au văzut-o au apreciat-o. Sunt convins că vizitatorii Muzeului Golești vor fi încântați să viziteze această gospodărie. De altfel, numai anul acesta am reușit să inaugurăm șase case și gospodării noi” - Iustin Dejanu, managerul Muzeului Golești.

„Doar cine nu a călcat pragul Muzeul Golești nu înțelege importanța activității care se desfășoară aici. Profit de acest moment pentru a mulțumi întregului colectiv de profesioniști de la Muzeul Golești. Acest muzeu este un reper între instituțiile finanțate de Consiliul Județean pe partea de cultură, iar la nivel național a devenit un reper pentru cei care vor să viziteze un loc de basm, un loc care pare uitat în trecut, dar care nu face altceva decât să păstreze vie în memoria noastră viața și tradițiile noastre seculare” - Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș.

Ultimele articole din categoria Administrativ