Conducerea Spitalului Județean Argeș, clarificări după așa-zisele nereguli descoperite de prefect
Prefectul Radu Perianu a făcut mare vâlvă cu așa-zise nereguli descoperite de el la Spitalul Județean. În goana după niște procente, Perianu a început să se lege de o priză, doar-doar mai capătă și liberalii ceva culoare în sondaje. Conducerea Spitalului Județean Argeș a demontat toate "marile nereguli" descoperite de corpul de control al prefectului.
"Având în vedere informațiile apărute în mass media privind deficiențele constatate la nivelul SJUP, modalitatea apocaliptică în care au fost expuse, precum și raportul postat de Instituția Prefectului, din respect pentru adevăr și pacienți, formulăm următoarele precizări:
În legătură cu deficiențele constatate în cadrul Secției Psihiatrie, după cum bine se știe, pandemia COVID 19 a impus o serie de schimbări majore la nivel structural și funcțional. Au fost create circuite pentru această patologie. A fost înființat Centrul de evaluare, cu circuite specifice, circuite pentru suspecții covid și alte circuite pentru pacienții confirmati pozitiv Covid. Astfel, s-a diminuat capacitatea de tratare a pacienților cu patologie psihiatrică, patologie care a explodat efectiv la finalul pandemiei.
Din grijă pentru pacienți, a trebuit să identificăm soluții. Situațiile de criză au impus soluții de criză. După încetarea pandemiei au fost desființate circuitele Covid, a fost relocat Compartimentul de Pneumologie și o parte dintre spațiile eliberate au fost alocate Secției de Psihiatrie, iar pacientii din corpul nou, spațiu care era avizat de către Direcția de Sănătate Publică Argeș, îndeplinind toate cerințele de funcționare (vezi foto), au fost readuși în Secție.
Era mai corect să fi ales să nu mai tratăm pacienții? Punând într-o balanța nevoia de îngrijire a bolnavilor și aspectele structurale ale clădirii, a primat nevoia de a acorda îngrijiri medicale și tratament adecvat paciențior, acesta fiind și scopul primordial al acestui spital și, implicit, al personalului angajat. Pacienții nu au fost în pericol, așa cum reiese din comunicatul transmis către opinia publică.
Referitor la deficiențele menționate în raport, cu privire la ușile saloanelor care au o lățime mai mică decât cea a paturilor mobile, precizăm că dimensiunile datează din 1973, de când a fost edificat spitalul, și vor fi remediate odată cu finalizarea proiectului privind consolidarea și reabilitarea corpului central, când vor fi recompartimentate saloanele și înființate noi grupuri sanitare (acestea fiind criticile privind inexistența dotărilor minime…). Practic, este vorba de o deficiență obiectivă determinată de infrastructura spitalului raportată la cerințele unui act normativ mult ulterior edificării construcției (OMS 914/2006) și care nu pot fi remediate fără reabilitarea tuturor instalațiilor, având în vedere dimensionarea lor inițială.
În cadrul aceluiași proiect vor fi asigurate și cele două prize de oxigen pentru fiecare pat, lipsa acestora nefiind o deficiență în sine, ci o imposibilitate tehnică determinată de faptul că actuala instalație a fost dimensionată pentru un anumit număr de prize de oxigen, orice priză în plus suprasolicitând instalația de gaze naturale și având consecințe negative, în detrimentul pacienților. Totuși, pentru a asigura necesarul de oxigen medical, au fost realizate două instalații de alimentare cu oxigen, una paralelă cu cea existentă la corpul central, cealaltă la nivelul Secției Boli Infecțioase. Astfel, fluidul vital ajunge cu debit și presiune corespunzătoare, chiar și în cazul unui consum mare, cum a fost în etapele de vârf ale perioadei pandemice.
Pe de altă parte, deficiența constatată în cadrul Secției Boli Infecțioase s-a rezumat la o priză montată în exteriorul clădirii, care a fost înlocuită, deși nu era utilizată în furnizarea serviciilor medicale.
În ceea ce privește infiltrațiile dintr-un salon în care sunt cazate lehuze, mediatizate în spațiul public, menționăm că acest aspect nu este real. La nivelul Secției OG nu există saloane cu probleme. În decursul timpului, au apărut mici infiltrații, în exteriorul unor saloanele, dar de fiecare dată acestea au fost remediate imediat.
Referitor la nerespectarea protocolului stabilit pentru sterilizare, așa cum este prezentat eronat în spațiul public, în realitate este vorba depre o omisiune scriptică în fișă a acestui aspect, dar nu și faptică, protocolul de sterilizare fiind îndeplinit.
Cu privire la tabloul electric general, aflat în subsolul clădirii, despre care se menționează că era într-o stare avansată de coroziune din cauza vechimii, precizăm că nici acest aspect nu a fost ignorat, astfel că a fost inclus în proiectul menționat mai sus, respectiv “Consolidare și reabilitare la Spitalul Județean de Urgență Pitești”, proiect finanțat prin PNDL II.
De altfel, încă din anul 2017, SJU Pitești se află într-un amplu proces de extindere, modernizare, reabilitare, consolidare, dovada în acest sens constând în cele patru investiții mari derulate împreună cu Consiliul Județean Argeș, parte din fonduri publice (noul corp de clădire P+4), parte cu finanțare europeană (Extindere și dotare spații de urgență și amenajare incintă Spital Județean de Urgență Pitești; Extinderea, modernizarea și dotarea Ambulatoriului Integrat al Spitalului Județean de Urgență Pitești; Laborator de Radioterapie Spital Judeţean de Urgență Piteşti).
Tot în cadrul investițiilor majore, trebuie precizat că au fost realizate rezervoarele de apă la toate cele trei locații ale SJU Pitești. S-a reușit repararea instalației exterioare pentru hidranții, care nu a fost funcțională încă de la înființarea spitalului; au fost instalați hidranți și sisteme de semnalizare luminoase (ne cerem iertare că se mai arde câte un bec).
Tot dintr-o grijă reală pentru pacienți, care s-a concretizat în fapte reale, la nivelul întregii instituții au fost remediate nenumărate deficiențe.
Dintre acestea amintim:
• A fost înlocuit tot mobilierul: paturi, noptiere, mese, scaune, canapele, fiind, de asemenea, înlocuite stativele, lenjeriile, pernele;
• Au fost înlocuite parțial ușile, geamurile, tot spațiul fiind igienizat /zugrăvit, inclusiv secțiile exterioare ale SJU Pitești;
• Au fost montate plase împotriva insectelor;
• Au fost înlocuite corpurile de iluminat;
• În limitele posibilităților, fiecare salon a fost dotat cu frigider, aer condiționat și televizor;
• Au fost înlocuite toate aparatele radiologice, pentru protecția personalului, dar și a pacienților;
• Au fost instalate încă un RMN și un CT, investiții care au necesitat eforuri uriașe, atât sub aspectul finanțării din partea Consiliului Județean Argeș, cât și sub aspectul realizării acestora, fiind proiecte specifice, complexe, care au impus obținerea multor avize și autorizări (ex. CNCAN).
Ne-am bucura dacă domnul prefect ni s-ar alătura în a căuta/identifica soluții pentru oamenii fără adăpost, care sunt cazați, îngrijiți, spălați în cadrul SJU Pitești. Mai mult, tot personalul SJUP îi ajută să-și obțină cărti de identitate. Atât “de rău” este la SJUP încât acești pacienți refuză externarea!
De asemenea, pentru că nu sunt suficiente locuri în azile/cămine sau pentru că financiar nu își permit, aparținătorii acestor pacienți, în cazul fericit în care există aparținători, preferă să-i lase în spital, unde beneficiază de hrană, cazare și îngrijire medicală.
Cât privește sesizările pacienților, precizăm că acestea s-au redus considerabil, lipsind reclamații privind condițiile de cazare/ hrană acordate pacienților. Dovadă, pacienții laudă faptul că sunt cazați într-un spital curat, unde beneficiază de mâncare foarte bună.
Rugăm pacienții să aibă în continuare încredere în actul medical desfășurat în cadrul SJUP, iar personalul instituției să își desfășoare activitatea, punând mai presus de orice pacienții care se adresează acestei instituții.
Acestea sunt fapte care dovedesc grija față de pacienți – NU VORBE, fapte pe care le vom continua cu aceeași dăruire a personalului", transmite conducerea Spitalului Județean Argeș.