Doliu la Universitatea Constantin Brâncoveanu! A murit rectorul fondator Alexandru Puiu

Autor: Costin Popescu
Publicat la: 13/11/2022

Universitatea "Constantin Brâncoveanu" anunță, cu profundă durere, trecerea în neființă a profesorului universitar doctor Alexandru Puiu, Rector fondator al Universității ”Constantin Brâncoveanu” din Pitești. Profesorul Alexandru Puiu a fost creator de școală în domeniul managementului afacerilor internaționale, cercetător științific de prestigiu național și internațional, conducător de doctorat și un manager universitar de elită.

A absolvit cursurile Academiei de Studii Economice din București, devenind doctor în științe economice (1970) și profesor universitar (1974). În primii 11 ani de activitate, a lucrat în Institutul de Cercetări Economice, unde a ajuns la gradul de cercetător ştiinţific principal. Atât ca cercetător ştiinţific în sistemul Academiei de Ştiinţe, cât şi ca profesor universitar, a publicat peste 40 de tratate, de cursuri universitare şi alte cărţi, circa 400 de comunicări, studii şi articole şi a realizat 11 lucrări pe bază de contracte, componentele relevante ale contribuţiei ştiinţifice fiind introducerea în învăţământul superior românesc a unor teme şi probleme vizând: managementul afacerilor economice, cu deosebire aspecte referitoare la negociere şi relaţii publice în afacerile economice, operaţiuni de leasing, franchising, comerţ cu know-how şi licenţierea brevetelor de invenţii, contrapartida, licitaţii internaţionale; a reintrodus cunoştinţe despre burse etc. În anii ’60, într-o perioadă când era interzis aproape cu desăvârşire să se scrie despre comerţul cu ţările capitaliste, a publicat peste 20 de articole pe această temă, iar la începutul anilor ’70 a scris prima şi singura carte din toate ţările socialiste europene despre „Comerţul Est-Vest”. A abordat problemele globalizării economice, lucrarea „Evoluţii contradictorii în Economia Mondială” primind premiul „P.S. Aurelian” al Academiei Române.
*
În planul managementului universitar, profesorul Alexandru Puiu a fost șef al Catedrei de Relaţii Economice Internaţionale (19741976), decan al Facultăţii de Comerţ (1976-1981),  Prorector (19811985) și Rector al Academiei de Studii Economice Bucureşti (1985-1990), instituție care i-a acordat, la 16 februarie 2011, ”Diploma Virgil Madgearu cu Medalie de Aur - în semn de recunoaștere deplină pentru disponibilitatea dedicată mediului universitar și pentru inițierea de acțiuni ce consolidează prestigiul cadrelor didactice în societatea românească”.
Ministerul Educatiei Naționale i-a acordat, în aprilie 2013, Diploma de onoare pentru ”rezultate remarcabile aduse la dezvoltarea și cercetarea managementului afacerilor economice internaționale, în cinstea meritelor de făuritor de școală”.
*
Valorificând experiența managerială dobândită, dar și spiritul înnăscut de creator de școală, profesorul Alexandru Puiu a fondat, în anul 1991, Universitatea ”Constantin Brâncoveanu” din Pitești, o instituție de tip consorțial, cu facultăți în municipiile Pitești, Brăila și Rm. Vâlcea. Prin contribuția sa decisivă, Universitatea ”Constantin Brâncoveanu” a fost printre primele șase instituții de învățământ particular acreditate în România. A condus Universitatea, din poziția de Rector, aproape două decenii, poziționând-o statornic în peisajul calității și al performanțe academice. Obținerea de către Universitatea ”Constantin Brâncoveanu” a certificatului cu cel mai înalt calificativ - Grad de încredere ridicat - acordat de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) a fost confirmarea certă a unei misiuni îndeplinite.
De-a lungul carierei, profesorul Alexandru Puiu a fost vicepreședinte al Consiliului Național al Rectorilor din România, membru în Colegiul Central de Onoare al Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, membru al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, membru în Consiliul de Administrație al Asociației Generale a Economiștilor din România, membru în Consiliul Național al Comerțului Exterior al României, membru al International Association for Conservation of Natural Resources and Energy (New York). A îndrumat activitatea a peste 70 de doctoranzi din România şi din străinătate. Deține Ordinul Național pentru Merit în grad de Cavaler, conferit prin Decret Prezidențial (2002), și alte peste 20 de premii, diplome de excelență și medalii acordate în țară și în străinătate. Este cetățean de onoare al municipiilor Pitești, Brăila, Râmnicu Vâlcea și al comunei natale, Făgețelu, Olt.
Întreaga comunitate academică este în doliu și în tăcere.
Sicriul va fi depus la Biserica Mavrodolu, duminică, 13 noiembrie 2022, începând cu ora 12:00. Slujba de înmormântare va avea loc în data de 14 noiembrie 2022, ora 12:00.

Ultimele articole din categoria Actualitate