Fondatorul Universității "Constantin Brâncoveanu", condus pe ultimul drum
Fondatorul Universității "Constantin Brâncoveanu", profesorul Alexandru Puiu a fost condus luni pe ultimul drum. Lacrimi, laude, regrete, apreciere și o lume academică a lăsat în urmă cel care și-a pus amprenta adânc în evoluția mediului și pregătirii universitare. A fost timp de 5 ani rectorul Academiei de Studii Economice din București și mai mulți ani în conducerea ASE. A înființat în anul 1991 Universitatea "Constantin Brâncoveanu" iar apoi a deschis filiale în mai multe județe.
În 1957, Alexandru Puiu a absolvit Facultatea de Economie Politică din cadrul Institutului de Științe Economice și Planificare (actualul ASE), ca șef de promoție. A lucrat ca cercetător științific, și ulterior conferențiar, în cadrul universității pe care o absolvise și pe care, de fapt, nu o părăsise niciodată. Apoi a continuat activitatea și sef de catedră ca profesor în cadrul universității. A scris sute de tratate, lucrări și cărți.
Alexandru Puiu a fost șef al catedrei de Relații Economice Internaționale, în perioada 1974 – 1976, decan al Facultății de Comerț (1976 – 1981), prorector (1981 – 1985) și rector al Academiei de Studii Economice (1985 – 1990).
În 1991, Alexandru Puiu a fondat Universitatea Constantin Brâncoveanu din Pitești, însă și-a continuat și activitatea didactică la ASE, acolo unde a continuat să conducă școli doctorale.
Și-a continuat activitatea până în ultimele luni de viață, fiind considerat "profesorul studenților", după cum l-au numit mulți. Alexandru Puiu a fost o instituție, a fost un exemplu pentru colegii de catedră, un model pentru studenți și o somitate pentru lumea academică. A fost un tată și un bunic exemplar și a fost un lider și un om de un caracter impresionant.
A lăsat drept moștenire studii, carți, lucrări științifice după care viitoarele generații se vor forma. A murit cu grija familiei și a universității. Ultimele cuvinte și ultima dorință i-a împărtășit-o fiului său, senatorul Ovidiu Puiu căruia i-a cerut să aibă grijă de nepoată (n.r fiica lui Ovidiu Puiu) și de universitate: "Ai grijă de Maria, ai grijă de universitate!"
Coșciugul cu trupul neînsuflețit a fost depus timp de două zile la Biserica Movrodolu din Pitești acolo unde studenți, cadre universitare, oameni de administrație, primari, politicieni au venit să-și ia rămas bun de la el.
La slujba de înmormântare a fost prezent și ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, primarul Piteștiului, Cristian Gentea, primarul municipiului Brăila, Viorel Marian Dragomir, cadre universitare de la Universitatea Constantin Brâncoveanu și ASE București.
Au vorbit despre profesorul Alexandru Puiu, despre cercetătorul Alexandru Puiu și despre părintele și bunicul Alexandru Puiu.
Fiul său, Ovidiu Puiu cu lacrimi în ochi a vorbit despre tatăl său, despre ce a însemnat pentru lumea academică, pentru familie și nu în ultimul rând despre dorința lui din ultimele clipe de viață: „A încercat cu toată ființa să aducă în România acele metode ale științei comerțului exterior. A crezut în economia românească, a crezut în români și în România. (...) Ultimele cuvinte pe care mi le-a spus au fost: << Ai grijă de Maria, ai grijă de universitate!>>' a spus în lacrimi, Ovidiu Puiu
Ovidiu Puiu i-a promis tatăl său la catafalcul din biserică: "Îți promit că o să am grijă de Maria și de universitate, tată!"
Cortegiul funerar care însoțea mașina cu trupul neînsuflețit al lui Alexandru Puiu a plecat de la Biserica Mavrodolu și s-a oprit în fața Universității "Constantin Brâncoveanu" acolo unde stundeții și profesorii și-au luat rămas bun de la mentorul lor.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!