La Muzeul Goleşti a avut loc vernisajul expoziţiei 'Miniaturi de manuscris - Naşterea Domnului Iisus Hristos'

Autor: Costin Popescu
Publicat la: 21/12/2022

Astăzi, la Muzeul Golești, a avut loc vernisajul expoziției “Miniaturi de manuscris – Nașterea Domnului Iisus Hristos” , coordonată de profesor Teodora Necula. Expoziția este organizată în Bolnița muzeului.  

“Miniaturile de manuscris sunt o formă de artă foarte veche, din vechea Persie, de la vechii chinezi și egipteni. Aceste miniaturi de manuscris revin din ce în ce mai mult pe piața artei, în atenția specialiștilor în artă. Însuși cuvântul miniatură vine de la un pigment, miniu, miniu de plumb care se folosea foarte mult în acea perioadă” – Iustin Dejanu, manager Muzeul Golești.

“Felicit toți studenții de la Artă Sacră și de la Secțiunea de Master Restaurare Icoane, Picturi Murale și de Șevalet din cadrul Universității din Pitești. Anul acesta am pus accent pe materiale prețioase. Am încercat să reproducem o tehnică de miniaturi de manuscris cu foiță de aur. Miniaturile sunt făcute pe hârtie, deși tehnica originală era pe pergament. Avem o singură reproducere pe pergament. Sunt reproduceri după miniaturi de manuscris de secol XII – XIII, din Europa” - Teodora Necula, profesor Universitatea din Pitești.  

“O expoziție organizată într-un moment absolut favorabil, în preajma sărbătorilor de iarnă. Profităm de mai multe activități pe care le desfășurăm, în acest final de an, la Muzeul Golești. Consiliul Județean Argeș a susținut, pe lângă activitatea generală care se desfășoară aici, și acțiuni punctuale, cum este cea de astăzi. Îi felicit pe cei implicați pentru că au reușit să ne atragă atenția într-un mod plăcut, în primul rând ochiului, dar sunt convins că aceste lucrări au și o valoare artistică. Și anul viitor vom dezvolta activitățile de acest gen” – Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședinte C.J. Argeș.

Ultimele articole din categoria Administrativ