La Topoloveni au fost comemoraţi 60 de ani de la moartea lui Ion Mihalache
Autor: Costin Popescu
Publicat la: 07/02/2023
Momente solemne la finalul săptămânii trecute la Topoloveni. În localitatea argeşeană a fost organizată o slujbă religioasă pentru a comemora 60 de ani de la moartea lui Ion Mihalache. La slujba oficiată de un sobor de preoţi din localitate a luat parte şi primarul oraşului Topoloveni, Ghoerghiţă Boţârcă. După slujba religioasă, edilul a depus o coroană de flori în memoria marelui om politic, Ion Mihalache.
Învăţător, om politic, ministru, fondator și președinte al Partidului Țărănesc, vicepreședinte și președinte al Partidului Național Țărănesc, Ion Mihalache a fost omul providențial al cauzei țărănești.
A făcut din cămașa sa un simbol al luptei țăranilor pentru dreptul la demnitate, dreptate și adevăr. A fost ales președinte al Asociației Generale a Învățătorilor si al Institutorilor pe țară, a înfiintat primele bănci populare, a fost exponentul reusit al miscării cooperatiste din România.
În Primul Război Mondial s-a înrolat în regimentele muscelene și s-a distins în calitate de comandant de batalion în batăliile pentru apărarea patriei de la Mărășești și Oituz (1917). Pentru faptele de vitejie fost decorat cu ordinul militar de război „Mihai Viteazul”. În 1918 a trecut Prutul cu misiunea de a străbate satele basarabene pentru a scoate din confuzie pe țăranii îndoctrinați de demagogia bolșevică și țaristă cu privire la propria identitate și mai ales la soarta de urmat a Basarabiei: autonomie în cadrul Rusiei, independență sau revenirea la Patria-Mamă? A pledat pentru românism și unitate națională. S-a confruntat propagandistic cu temerea țăranilor basarabeni, înspăimântați de ruși că vor intra sub stăpânirea „ciocoilor români”.
În decembrie 1918 a înființat Partidul Țărănesc, iar în urma alegerilor din 1919 a ocupat portofoliul de ministru al Agriculturii și Domeniilor. În perioada care a urmat, a fost politicianul care a pledat pentru cele mai importante revendicări sociale și politice ale țăranilor: împroprietărirea și votul universal.
În țărănistul Ion Mihalache, comuniștii au identificat un dușman de moarte. În iulie 1947 a fost arestat împreună cu alți lideri țărăniști și atras în „capcana de la Tămădău”, un proces spectacol intentat personalităților marcante ale PNȚ cu scopul de a desființa opoziția democratică. A fost condamnat la temniță grea pe viață pentru „crimă de înaltă trădare”. A stat 16 ani prin aresturi și închisorile de la Galați, Sighet, Râmnicu Sărat. A fost supus unui regim de detenție extrem de dur, cu bătăi sistematice, pedepse cu izolarea, lipsă de alimente și asistență medicală. A îndurat cu greu umilința din penitenciare: