Lege pentru creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor!

Autor: Costin Popescu
Publicat la: 03/01/2023

Astăzi a fost promulgată Legea pentru modificarea şi completarea art. 13 din Legea nr. 153/2011 privind măsuri de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor.

“Astăzi a fost promulgată Legea pentru modificarea şi completarea art. 13 din Legea nr. 153/2011 privind măsuri de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor.

Este o Lege care a primit raport de adoptare de la Comisia de Administraţie Publică și Amenajarea Teritoriului al cărei președinte sunt.

Conform actului normativ, autorităţile administraţiei publice locale pot asigura prin bugetul local, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie, cel puțin 20%, dar nu mai mult de 80% din fonduri  aprobate anual cu această destinație în bugetele locale/centrale sub formă de grant. Diferența până la 100% se asigură din fondul de reparaţii al asociației de proprietari și/sau din alte surse legal constituite.

Parcursul legislativ al acestui act normativ poate fi urmărit accesând link-ul

https://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect...

De asemenea, Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat începe azi, iar clădirile de acest tip deținute de persoane fizice și firme pot fi consolidate pe banii statului după principiul "primul venit - primul servit".

Începând cu data de 3 ianuarie 2023, solicitanții Programului au la dispoziție o perioadă de 60 de zile pentru a încărca în platforma digitală investitii.mdlpa.ro cererea de finanțare, însoțită de raportul sintetic al evaluării seismice și de raportul de audit energetic, în cazul în care aceștia solicită finanțare integrată.

În cadrul programului vor fi incluse atât clădirile de locuințe multietajate, cât și clădirile publice, încadrate în clasa de risc seismic I sau II.

Programul are două componente: un subprogram destinat clădirilor multietajate cu destinația principală de locuință și unul pentru clădirile aflate în proprietatea autorităților și instituțiilor administrației publice centrale sau locale. Firmele și persoanele fizice pot consolida cu bani de la stat clădiri cu un regim de înălțime de minimum P+3 etaje și cel puțin zece apartamente.

Odată consolidate cu bani de la stat, clădirile nu pot fi vândute timp de 25 de ani, în cazul spațiilor cu destinația de locuință, și timp de 10 ani, în cazul spațiilor cu altă destinație, decât dacă se rambursează integral banii primiți pentru consolidare.

Finanțarea dată în cadrul programului pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic este nerambursabilă, iar pentru firme se acordă sub forma unui ajutor de stat”, transmite Simona Bucura Oprescu, deputat PSD de Argeş şi preşedinte al Comisiei de Administraţie Publică şi Amenajarea Teritoriului.


Ultimele articole din categoria Politic