Peste 750 de prezentări la UPU în minivacanța de 1 Decembrie

Autor: Costin Popescu
Publicat la: 05/12/2022

769 de pacienţi s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean din Pitești (SJUP) în minivacanţa de 1 Decembrie.  Dintre aceştia, 172 au rămas internați.   

"Minivacanța de 1 Decembrie a adus, anul acesta, în Unitatea de Primiri Urgențe un număr mare de pacienți din cauza exceselor alimentare sau de alcool. Zeci de pacienţi au apelat la 112 și din cauza problemelor cardiace, respiratorii și oftalmologice.
 Miercuri, pe 30 noiembrie, s-au adresat personalului medical din cadrul UPU 136 de pacienți, joi au avut nevoie de îngrijiri de urgență 128 de bolnavi, vineri au ajuns în UPU 157 de pacienți, sâmbătă, cu zece mai mulți decât în ziua precedentă, iar dumincă numărul a crescut la 181 de cazuri. Din totalul prezentărilor în UPU, în perioada 30 noiembrie - 4 decembrie 2022, 52 de persoane au fost aduse de la alte unități sanitare din Argeș, pentru a fi tratate la Pitești.
 Dintre afecțiunile pentru care s-a solicitat ajutorul specialiștilor din UPU amintim:  traumatisme – 76 de cazuri; accidente vasculare cerebrale- 22 de cazuri; afecțiuni respiratorii - 40 de cazuri; afecțiuni cardiace - 50 de cazuri; afecțiuni digestive – 42 de cazuri; afecțiuni oftalmologice - 37 de cazuri; colici renale – 17 cazuri; alergii - 7 cazuri; etilism - 14 cazuri; comă - 4 cazuri. De asemenea, au ajuns în UPU și 10 victime ale accidentelor rutiere, 9 victime din agresiuni, 2 persoane cu arsuri, 3 mușcate de câini și alte 3 intoxicate (ingestie medicamente, tentative suicid). Au cerut ajutorul specialiștilor și pacienți cu afecțiuni care nu le puneau viețile în pericol și care nu reprezentau urgențe medicale.  
 Pentru că urmează perioada sărbătorilor, medicii recomandă să fim ponderați în privința consumului alimentar și de băuturi alcoolice. O atenţie sporită în ceea ce priveşte alimentaţia trebuie să aibă în mod special persoanele care au ţinut post. Este recomandat ca trecerea de la meniul de post, mult mai restrictiv, la o alimentaţie bogată în proteine să se facă treptat, pentru a nu apărea dezechilibre în organism și inevitabilele dureri abdominale, stări de greață și vărsături", a transmis Cristina Cazacu, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean Argeş. 

Ultimele articole din categoria Administrativ