Senatorul Ovidiu Puiu: "Contextul internațional ne obligă să fim și mai ambițioși în realizarea independenței energetice"
Senatorul PSD de Argeș, Ovidiu Puiu subliniază importanța asigurării independenței energetice de către România, mai ales dacă ne raportăm la contextul actual.
Scena globală este în accelerată reconfigurare și toate statele lumii își fac acum inventarul atuurilor, vulnerabilităților și priorităților. Energia este, în acest context, un as în mâna celor care o posedă și o monedă de schimb extrem de prețioasă. În tot acest timp, Europa reface planurile de decarbonizare și își reașază prioritățile privind apărarea, competitivitatea, autonomia strategică. România, la rândul său, trebuie să mute rapid și să accelereze eforturile privind independența energetică, în deplin acord cu evoluțiile internaționale.
Siguranța aprovizionării cu energie trebuie să fie în topul obiectivelor de țară. Să ne uităm așadar la toate resursele de care dispunem și să accelerăm creșterea capacităților de producție. Gazul din Marea Neagră, cărbunele și țițeiul, resursele de apă, uraniul, resursele eoliene și solare, biocombustibilii – toate motoarele trebuie turate! Contexul internațional complicat ne obligă să fim și mai vigilenți și mai ambițioși în atingerea independenței energetice!
Obiectivul ”energia sigură” trebuie păstrat cuplat cu ”energie accesibilă”. Sunt mulți consumatori vulnerabili care trebuie ajutați, sunt industrii întregi a căror supraviețuire stă în accesibilitatea energiei; în fapt, întreaga competitivitate economică este determinată de costul energiei. Ținând cont de asta, este absolut necesar ca eforturile noastre să se alinieze cu acțiunile din Planul european privind energia la prețuri accesibile (2025). Ajutorul pentru companii și consumatori vulnerabili trebuie așadar să continue, asta ne spune și Europa!
În ordinea de priorități menționată, energia trebuie să fie și curată. Sunt în curs investiții masive cu bani europeni în energie regenerabilă, decarbonizare, eficiență energetică, stocare - pe care trebuie să le implementăm cu celeritate, ca să nu riscăm pierderea banilor sau redirecționarea lor. Pactul european privind industria curată (2025) ne spune că trebuie să ne uităm simultan, nu separat, la decarbonizare și competitivitate, și asta trebuie să facem!
Dincolo de orice calcule conjunctuale, un lucru e cert: pentru România, cartea câștigătoare este independența energetică și trebuie să jucăm pe ea în ritm accelerat!", transmite senatorul Ovidiu Puiu.