Sergiu Rizescu, Cetăţean de Onoare al Piteştiului! Cristian Gentea, mesaj emoţionant
Momente emoţionante petrecute la fosta Închisoare Piteşti. Primarul Cristian Gentea i-a înmânat diploma de Cetăţean de Onoare lui Sergiu George Rizescu. Acesta este supravieţuitor al detenţiei politice din Închisoarea Piteşti şi iată, că la 91 de ani, acesta primeşte o recunoaştere din partea municipalităţii pentru verticalitatea dovedită de-a lungul vieţii. Primarul Cristian Gentea a transmis un mesaj emoţionant.
„Este un eveniment deosebit, un eveniment emoţionant. Domnului Sergiu Rizescu, supravieţuitor al detenţiei politice din Închisoarea Piteşti i se cuvenea recunoaşterea meritelor sale din partea municipalităţii, a Consiliului Local prin acordarea diplomei de cetăţean de onoare a Municipiului Piteşti. Domnul Rizescu este un om remarcabil prin verticalitate dobândită prin experienţele personale dificile, preşedinte al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România şi este un exemplu pentru toate generaţiile. În 20 iulie 2023, la doar o săptămână de la aniversarea venerabilei vârste de 91 de ani, domnul Rizescu a intrat în galeria cetăţenilor de onoare ai municipiului Piteşti prin hotărâre de Consiliu Local. Astăzi, 11 august suntem la Memorialul Închisoarea Piteşti pentru ceremonia oficială de înmânare a diplomei şi a legitimaţiei de cetăţean de onoare. Sunt convins că domnul Rizescu ne va preda şi o scurtă lecţie de istorie, mai ales că o astfel de lecţie nu ne-a fost predată în şcoli, iar în familie, poate s-a vorbit mai în şoaptă", a transmis primarul Cristian Gentea
O mărturie tulburătoare despre ce a trăit în Închisoarea Piteşti a avut Sergiu Rizescu. „Ce poate să fie mai trist decât să faci închisoare în oraşul tău natal? La o aruncătură de băţ de liceul la care am învăţat, Liceul Brătianu. Îmi e greu să vorbesc, îmi e greu să îmi adun cuvintele. Aici a fost închis şi tatăl meu, în timp ce mergea la denie la biserică. Închisoarea de la Piteşti a fost o închisoare grea. Este închisoarea în care a început spălarea pe creier a tinerilor studenţi. Mi-e greu să vă spun că de Paşti îi obligau să se împărtăşească cu urină. Era exterminare fizică şi psihică. Anchetele se făceau noaptea, când, sigur, eşti mai obosit şi nu te poţi concentra. Celula era de beton. Pe timpul iernii îţi duceai genunchii aproape de gură şi suflai să-i încălzeşti, iar cu mâinile îţi încălzeai gleznele”, a declarat emoţionat Sergiu Rizescu.