Simona Bucura Oprescu, dezbateri cu parlamentarii polonezi

Autor: Costin Popescu
Publicat la: 24/02/2023

Comisia pentru administraţie publică și amenajarea teritoriului din Camera Deputaților, al cărei președinte este deputatul argeşean Simona Bucura Oprescu a fost în aceste zile gazda unei delegaţii a Parlamentului Poloniei. Între reprezentanţii celor două ţări au avut loc mai multe întâlniri. 

“Comisia pentru administraţie publică și amenajarea teritoriului din Camera Deputaților, al cărei președinte sunt, a fost în perioada 20 – 23 februarie gazda la Parlamentul României a unei delegații oficiale a Comisiei pentru guvernare locală si politică regională din Seimul (Parlamentul) Republicii Polone.

Delegația a fost condusă de către deputatul Lawniczak Tomasz, președinte al Comisiei pentru guvernare locală și politică regională. Din aceasta au mai făcut parte deputații Tomasz Ławniczak - președintele Comisiei pentru guvernare locală și politică regională, Jacek Protas - vicepreședinte al Comisiei pentru guvernare locală și politică regională, Anna Kwiecien – președinte al Subcomisiei permanente pentru politică regională, Jozef Szczurek-Zelazkor și Ryszard Wilczynski - membri ai Comisiei pentru guvernare locală și politică regională, Jakubczak Sławomir, secretar senior al Comisiei.

I-am avut alături de noi și pe Natalia Piotrowska, însărcinat cu afaceri, și pe Pawel Jankowski, secretar III, reprezentanți ai Ambasadei Poloniei în România.

Mă bucur că am reușit să reluăm dialogul cu partenerii noștri polonezi după vizita oficială reușită de anul trecut (11 – 14 octombrie) pe care am făcut-o în  Polonia alături de colegi din Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului din Camera Deputaților la invitația președintelui comisiei omoloage din Seimul polon.

Cu atât mai mult cu cât anul 2023 are o încărcătură simbolică pentru relațiile bilaterale, deoarece se celebrează 30 de ani de la încheierea Tratatului bilateral cu Republica Polonă cu privire la relațiile prietenești și la cooperarea dintre cele două state. Continuarea dialogului constructiv și un schimb de opinii productive sunt menite să aducă un plus de valoare în domeniul administrației publice, precum și relațiilor parlamentare bilaterale dintre România și Republica Polonă.

Împreună cu oaspeții noștri din Polonia am avut discuții extrem de aplicate pe teme de mare actualitate și interes reciproc cu domnul Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, cu domnul Cseke Attila, ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, cu domnul senator Császár Károly Zsolt, președintele Comisiei pentru administrație publică a Senatului, și cu membri ai comisiei, cu domnul Ionuț-Sorin Banciu, secretar de stat, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, cu doamna Roxana Mînzatu, secretar de stat, Secretariatul General al Guvernului, cu doamna Alina Pădeanu, consilier de stat în cancelaria premierului, dar și cu reprezentanți ai structurilor asociative ale autorităților administrației publice locale (UNCJR, AMR, AOR, ACoR).

În cadrul convorbirilor cu oficialii poloni am abordat, în principal, subiecte privind procesul legislativ, organizarea comisiilor parlamentare și cea administrativ-teritorială, dezvoltarea locală, investițiile publice, utilizarea fondurilor europene și modalități de lucru în relația cu administrațiile publice locale pentru punerea în aplicare a angajamentelor guvernamentale.

Totodată, am pus accentul pe consolidarea colaborării în plan parlamentar pentru realizarea obiectivelor de inters comun.

În procesul de cooperare informală din domeniile cooperare teritorială și dezvoltare urbană, România și Republica Polonă participă la activitățile de schimb de bune practici din cadrul Grupului Vișegrad + România și Bulgaria (V4+2) și se pot sprijini reciproc în furnizarea de expertiză, consultanţă şi asistenţă în gestionarea fondurilor europene, prin stabilirea unui sistem de consultări bilaterale regulate şi organizarea de vizite de studiu şi programe de pregătire între cele două state.

România şi Polonia sunt într-o puternică legătură de prietenie și au interese regionale și economice comune.

De asemenea, Polonia şi România au situații asemănătoare şi în ceea ce privește dezechilibrele de dezvoltare dintre regiuni, județe şi localități, fiind necesară ridicarea nivelului în special în acele zone mai puțin dezvoltate, iar Polonia este un model de urmat din punct de vedere al descentralizării, al organizării administrativ-teritoriale, al reformelor implementate și al gradului de atragere a fondurilor europene”, transmite Simona Bucura Oprescu.

Ultimele articole din categoria Politic