Simona Bucura Oprescu: 'Se pot înființa consorții administrative'

Autor: Costin Popescu
Publicat la: 01/11/2022

Deputatul PSD de Argeș, Simona Bucura Oprescu anunță că în Camera Deputaților a fost adoptat cu 212 voturi "pentru" Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ. Legea merge acum la Senat care este for decizional.


"Actul normativ menționat reglementarează regimul juridic al consorțiilor administrative care reprezintă un jalon în #PNRR în contextul reformelor ce vizează creșterea capacității administrației publice locale și de accelerare a realizării investițiilor.

Principalul obiectiv este acela de reducere a disparităților regionale în România în, în special cele urban/rural.

Comisia pentru Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului, al cărei președinte sunt, a fost comisie raportoare la acest proiect de lege.

Cum funcționează un #consorțiu

Consorțiile administrative presupun asocierea sau cooperarea între localități.

În acest sens vor fi emise hotărâri ale fiecărui consiliu local în parte.

De regulă, consorțiile se vor forma pentru ca localitățile mici să fie ajutate de cele mari. Proiectul permite însă și formarea de consorții doar între localități rurale.

Prin acordul de asociere, localitățile care nu dispun de personal specializat mandatează, prin hotărâre a autorităților deliberative, unul sau mai mulți membri să le sprijine în realizarea atribuțiilor.

Sprijinul vine sub formă de personal delegat. Acest personal va fi plătit de localitatea sa, dar va primi și de la localitatea în care este detașat o indemnizație lunară echivalentă cu 20% din salariul de bază propriu.

Prin intermediul consorțiilor administrative pot fi exercitate atribuții în domenii precum:

amenajarea teritoriului, urbanismului și autorizarea lucrărilor de construcții

inițierea și realizarea de investiții cu fonduri naționale sau externe

juridic, financiar, achiziții publice și gestiune a resurselor umane

administrarea taxelor și impozitelor locale

Consorțiul administrativ nu are personalitate juridică.

Aceste consorții vor asigura realizarea unor activități în localitățile cu capacitate administrativă insuficientă, vor stimula fenomenul asociativ la nivelul administrației publice locale și transferul de expertiză și practici unitare.                                                                                  Detalii despre acest proiect de lege puteți afla accesând link-ul http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=20320", transmite deputatul PSD de Argeș, Simona Bucura Oprescu. 

Ultimele articole din categoria Politic