Zi cu mare însemnătate pentru locuitorii comunei Bogați

Autor: Costin Popescu
Publicat la: 30/11/2022

Este o zi cu mare însemnătate pentru locuitorii comunei Bogați. Astăzi se împlinesc 105 ani de la nașterea eroinei locale, Elena Chiriță. Cu prilejul acestui eveniment, primarul Ion Gârleanu a transmis un mesaj special. 

"Astăzi se împlinesc 105 ani de la nașterea eroinei noastre din Bogați, Elena Chiriță.

Îmi exprim astfel respectul pentru eroismul, curajul, patriotismul și dedicația  eroinei noastre căzută pe câmpul de luptă pentru ca noi să trăim liberi în țara noastră.

De aceea am făcut demersurile necesare pentru ca, după 74 de ani de la moartea ei, familia sa să poată ajunge la Păuliș, pentru ca strănepoata să îi aprindă o lumânare în cadrul unei ceremoni religioase la locul de veci al eroinei, ocazie cu care s-a luat pământ de la mormântul acesteia.

Sicriul cu pământ a fost adus pe meleagurile sale natale și așezat la biserica din Valea Zimbrului, biserică de care aparține familia eroinei noastre.

Pentru faptele de arme săvârșite împotriva Germaniei naziste, statul român i-a conferit ordinul Apărarea patriei post-mortem.

Pentru faptele sale eroice, argeșeanca Elena Chiriță, va rămâne înscrisă în cartea glorioasă a eroilor patriei.

În memoria eroinei noastre în anul 2017 s-a înființat Asociația Cultului Eroilor „Elena Chiriță” Bogați și Cercul de Istorie al Școlii Radu cel Mare Bogați, iar în data de 30 noiembrie, în același an, a fost organizat un simpozion cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea copilei pentru a cinsti faptele sale de vitejie.

 Cu tine Suseniul rămâne o glie

Ți-e lupta o luptă în pagini nescrise,

Tu pentru Argeș vei fi veșnic vie

Vorbești cu eroii ce mai pot avea vise", transmite primarul comunei Bogați, Ion Gîrleanu. 

Ultimele articole din categoria Administrativ